perjantai 17. lokakuuta 2014

Släktdata, pitkän tauon jälkeen

Ryhdyin tomerasti perkaamaan pitkäksi venähtänyttä selaimen suosikkilistaa. Vastaan tuli monenmoista, poistettavaa ja säilytettävää. Släktdata, mikähän sekin oikein on? Vain hyvin hämärä mielikuva jossain muistin perukoilla. Pitihän tuo tietysti tarkistaa. Sivuilla kerrotaan aatteellisesta yhdistyksestä, jonka tarkoituksena on saada puhtaaksikirjoitetut tai indeksoidut kirkonkirjat mahdollisimman monen saataville. "Släktdata är en ideell förening som har som huvudmål att göra så många avskrivna eller indexerade kyrkböcker som möjligt fritt tillgängliga för släktforskning."

 Kyse on verkossa toimivasta tietokannasta ja ymmärtääkseni myös mahdollisuudesta ladata omalle koneelle joitakin luettelomutoon kirjoitettuja lähteitä. Vähän jotain meidän Hiskin kaltaista, mutta ei (yleensä) tarjoa  yhtä paljon informaatiota kuin Hiski. Esimerkiksi lasten vanhemmat eivät yleensä näy. Aika iso osa tietokannasta taitaa pohjata dvd-levyyn Sveriges Dödbok, jota Sveriges Släktforskarförbund myy kirjakaupassaan. Tietokannan käyttäjän kannalta on ongelma, ettei haku anna tulokseksi kuolinpäivää tai -paikkakuntaa. Ymmärrettävää levyn myynnin kannalta tietysti, mutta voisiko edes kuolinvuoden paljastaa. Nyt hyöty jää siihen, että näkee löytyykö henkilö levyltä ylipäätään ja voi sitten suunnistaa vaikka Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon, jossa dvd muistaakseni on käytettävissä. Tietokanta ei taida sisältää ihan viime vuosina kuolleiden nimiä lainkaan.

Olen Släktdatan joskus linkkilistaani lisännyt, koska minulla on yksi sukulainen kateissa Ruotsissa. Hän muutti sinne perheineen suuren siirtolaisuuden vuosina 60-luvulla. Olen hänet noihin aikoihin tavannutkin, mutta valitettavasti en millään saa päähäni hänen avioliiton kautta tullutta sukunimeään. Myöskään hänen tarkkaa syntymäaikaansa en ole saanut mistään vahvistettua, siitä on vain merkintä yksityisissä muistiinpanoissa. Hän oli syntynyt 1914. Olen hakenut Släktdatasta etunimellä ja syntymäpaikalla Suomi, mutta vielä ei ole tärpännyt. Joko merkintä muistiinpanoissa on väärä, hän on palannut Suomeen tai sitten on ollut 2006 (rajavuosi Släktdatassa) edelleen elossa. Onhan se hyvä, että tutkittavaa riittää... Jääköön Släktdatakin linkkilistaani.

Vuosi 1914 oli Suomessa vielä suhteellisen rauhallista aikaa. Muualla kuitenkin jo sodittiin. Tässä pakolaisia Leibnitzista. Lähde: wikimedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti