keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Perinnearkisto

Kun verkosta yhtä etsii, saattaakin löytää ihan muuta. Tänään päädyin Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkiston sivuille. Paikka ei sinänsä ole mikään uppo-outo. Muistan tilanneeni sieltä ainakin yhden äänitteen. Siellä on Perinnearkisto-tietokanta, josta voi etsiä tietoa arkiston hallussa olevista valokuvista, äänitteistä ja muista materiaaleista. Tietokannan käyttö vaatii kirjautumisen. Tunnukset saa sähköpostiin henkilötiedot ja lupauksen sääntöjen mukaisesta käytöstä annettuaan.

Ryhdyin tekemään hakuja itseäni kiinnostavilla paikannimillä. Hakuvaihtoehtoja on useita, näissä käytin suoraan paikkakunnan nimeä hakusanana. Kokeilla voi tietysti myös eri taivutusmuotoja (nimestä riippuen) tai sumeaa hakua. Hämeenkyröstä löytyi paljon aineistoa, 1000 kappaletta. Ikaalisista luvattiin 880 asiakirjaa. Ilmeisesti myös äänitteitä kutsutaan asiakirjoiksi. Orivedeltä sain esille 250, Parkanosta vain 59, Suoniemeltä 24, Tampereelta 1000 (maksimi?), Tottijärveltä 15, Viljakkalasta 136 ja Ylöjärveltä 15 osumaa. Kuten sanottu, hakusanaa muokkaamalla tai tekemällä sumean haun saisi luultavasti lisää osumia esimerkiksi Orivedeltä.

Tämäntyyppisillä kelanauhureilla haastatteluja taidettiin aikanaan tehdä. Kuvalähde: wikimedia

Löysinkö mitään kiinnostavaa? Kyllä, ainakin tätini koulukuvan 1920-luvun lopusta. Hänestä on aika vähän lapsuuskuvia, joten ajattelin tilata sen. Jos oikein ymmärsin, saan sen viiden euron hinnalla sähköpostiini digitaalisessa muodossa. Tietysti antamalla riittävän tarkat tiedot, ettei etsimiseen mene pitkää aikaa. Julkaisemisesta pitäisi maksaa erikseen, mutta mitäpä minä tädin kuvaa julkaisemaan. Muutama paikallishistoriallisesti mielenkiintoinen äänitekin löytyi tietokannasta. Äänitteistä peritään kuitenkin suurempi maksu (22 euroa/60 min), joten niiden tilaamista pitää vielä harkita. Eräs tärkeä asia jäi minulle sivustolla surffailun jälkeenkin hämäräksi. Voinko kävellä laitokselle sisään ja pyytää saada kuulla kiinnostavan äänitteen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti