maanantai 10. marraskuuta 2014

Pirkanmaa vai mikä

En oikein tiedä, millä nimellä kutsua sitä aluetta, johon suurin osa sukututkimuksestani kohdistuu. Jos nykyisistä maakunnista puhutaan, lähimmäksi tulee Pirkanmaa, joka kuitenkin on aika uusi maakunta. Vielä minun lapsuudessani olisi puhuttu Satakunnasta ja Hämeestä. Tarkemmin itäisestä Satakunnasta ja Hämeen luoteisista osista. Tarkoitan aluetta, joka ulottuu Orivedeltä Lempäälän, Pirkkalan, Tottijärven, Vesilahden, Suoniemen, Karkun, Mouhijärven, Suodenniemen, Hämeenkyrön ja Ikaalisten kautta Parkanoon. Sukututkimus on tuonut myös kiinnostuksen alueen paikallishistoriaan.

Edellisestä luettelosta puuttuva Tampere kuuluu tietysti mukaan, onhan sinne muuttaneita sukulaisia ollut pilvin pimein. En kuitenkaan puhuisi Tampereen seudusta, koska Tampere on kaupunkina niin nuori. Vielä 1700-luvulla esi-isät varmaan suuntasivat Poriin tai Turkuun, osa ehkä Hämeenlinnaan, jos kaupunkimatka piti tehdä.

Tuo edellä oleva tuli mieleen, kun rupesin etsiskelemään verkosta blogeja, jotka käsittelevät tuon alueen historiaa ja sukututkimusta. Tampere-aiheisia blogeja riittää, mutta valtaosa niistä taitaa käsitellä nykypäivää. Entuudestaan tiesin blogin nimeltä Ahoilta ja rannoilta - sukelluksia Suodenniemen historiaan. Joillakin kylähistoriasivuilla näyttää olevan myös blogeja, mutta tähän etsin ihan itsenäisiä tapauksia. Toki noista viereen linkittämistäni ainakin Satu ja Anne, toisinaan Kaisakin käsittelevät aluettani. Lehtien, kuten Ylä-Satakunnan blogeissa saatetaan kirjoittaa alueen historiasta. Varsinainen aihe se tuskin on monellekaan kirjoittajalle.  Lähimatkailija näyttää liikkuvan Tampereella ja ympäristössä ja kertoo enemmänkin kohteiden nykypäivästä, mutta sivuaa toisinaan historiaakin.

Taidan siis pitää alueeni ja jatkaa sen historiasta kirjoittamista, kun muut eivät sitä kovin paljon harrasta. Ainakin toistaiseksi.

4 kommenttia:

 1. Poikkea blogisivuillani http://sukuajahistoriaa.blogspot.fi/
  Siellä on myös tarinaa Pirkanmaalta ja ympäristöstä.

  VastaaPoista
 2. Tamperelaisblogi Turistina kotikaupungissani ei ole varsinaisesti historiablogi, mutta sivuaa toisinaan historiaa ja on hyvin kirjoitettu.

  VastaaPoista
 3. Kiitos JP, pitääkin katsoa blogiasi tarkemmin. Mahdollisesti olemme sukulaisia. Ainakin Hahmajärven Laatu olisi mahdollinen yhtymäkohta. Elias Juhonpoika Syväojan liikkeitä olen myös joskus seurannut. Tosin turhaan, hän ei ollut "minun" Eliakseni.

  Kiitos myös Kaisalle linkistä.

  VastaaPoista
 4. Satakunnan historian tänä vuonna ilmestynyt osa, olisiko kuudes... käsittelee juuri mm. Tampereen syntyhistoriaa. Erinomainen teos, sujuvalukuinen. Tosin luin siitä vasta kolmanneksen (muiden kiireiden takia) kun piti palauttaa se kirjastoon. Haen taas lainaan kun on enemmän aikaa. On melko järkälemäinen opus.

  VastaaPoista