keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Puukkosankari ja melkein sukua

No, vedetään hiukan takaisin. Ihan tavallinen puukkoa heiluttanut häirikkö. Mutta oli kuitenkin naimisissa isotätini kanssa, joka tosin tapahtuman aikaan oli jo kuollut. Miehellä kolme avioliittoa ja viisi lasta, joista vain kaksi eli aikuisikään. Korkeaa lapsikuolleisuutta lukuunottamatta voisi olla nykyaikaa, mutta seuraavassa kerrottu tapahtuma sattui jouluaatonaattona 1931. Tuli vastaan, kun selasin korkeimman oikeuden päätöstaltioita. Kutsuttakoon miestä vaikka Erkiksi.

Erkki oli yleisellä maantiellä Pispalassa (jossa asui) lyönyt puukolla kahta muuta miestä. Toiselta meni takki rikki, toinen sai lieviä vammoja silmän yläpuolelle ja niskaan. Kihlakunnanoikeus tuomitsi Erkin "kahdesta erittäin raskauttavain asianhaarain vallitessa tapahtuneesta lievästä pahoinpitelystä" yhteensä kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Mitä lienevät olleet nuo raskauttavat asianhaarat, sitä ei päätöstaltio kerro. Kieltolaki oli vielä voimassa, mutta alkoholista ei ole mainintaa. Kenties Erkki vain etsi riitaa.

Kaunis kuva on hiukan ristiriidassa jutun kanssa. Silti: näkymä Pispalasta Pyhäjärvelle. Lähde: wikimedia

Yllättävää on se, ettei Erkki tyytynyt kihlakunnanoikeudessa saamaansa tuomioon, vaan valitti siitä. Hovioikeus piti tuomion voimassa eikä korkein oikeuskaan nähnyt mitään syytä muuttaa sitä. Kun Erkin puukottamat miehetkin saivat tuomion (päätöstaltio ei kerro mistä), lienee kyseessä ollut riitatilanne, jossa alakynteen mahdollisesti joutunut veti teräaseen esille. Ehkä Erkin tyytymättömyys johtui tästä. Kihlakunnanoikeus oli kuullut todistajia, joten tapahtumalla lienee ollut silminnäkijöitä. Mikä onkin todennäköistä, oltiinhan yleisellä tiellä Pispalassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti