lauantai 20. joulukuuta 2014

Joulukoristeita

Yritin tuossa muistella, mitä koristeita lapsuudenkodissani otettiin joulun aikaan esille. Muistini mukaan niitä oli aika niukasti. Silloin asuttiin ahtaammin kuin nykyisin, mikä tietysti jo sinällään rajoitti koristelua. Ehkä maaseudulla ei myöskään pidetty sopivana ylenmääräistä somistamista, eihän itsensä hienoksi laittaminenkaan ollut oikein hyväksyttyä. Jouluna käytiin paljon kylässä naapureissa ja sukulaisissa, joten jonkinlainen laajempikin otos joulutavoista tuli saaduksi .

Joulukuusi meillä oli joka joulu ja ilmeisesti sen koristeisiin oli jossain vaiheessa satsattu. Oli hopeanauhaa, palloja, kuusenkaramelleja, lintuja ja tähti latvassa tietysti. Kynttilät olivat vielä aitoja, joten niitä poltettiin aika harvoin. Koskaan ei muistaakseni minkäänlaista vaaratilannetta niiden kanssa syntynyt. Kun nyt tätä kirjoitan, nousee muistini perukoilta kuva lasisesta linnusta, joka kuusessa oli ja jota aina ihailin. Mihinkähän lienee lintupolo joutunut myöhemmin? Samoilla linjoilla oltiin naapureissakin. Olisinko jossakin nähnyt lippuja kuusessa?

Tällaisia oli sitten myöhemmin. Lähde: pixabay


Muista joulukoristeista tulee mieleen himmeli. Sellaisten valmistamiseen olen itsekin osallistunut. Lisäksi olen leikellyt valkoisesta paperista joulutähtiä. En tosin muista, että niitä olisi laitettu ikkunoihin tai muuallekaan esille. Ei meillä myöskään ollut tonttukuvia tai tonttuja muutenkaan. Ulos laitettavista jouluvaloista ei varmaan kukaan ollut vielä kuullutkaan. Lumilyhtyjä sentään tehtiin, jos sää salli, ja niihin sisälle löytyi kynttilänpätkiä. Värilliset pöytäkynttilät taisivat tulla kuvioihin mukaan vasta 60-luvulla. Sitä ennen tarvittiin kynttilänjalkoja. Muistan puisen, punaiseksi maalatun kynttelikön. Pienet lapset ja kissa olivat yhdistelmä, joka ei kannustanut kynttilöiden polttamiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti