tiistai 16. joulukuuta 2014

Poikia vai veljiä - taas Mouhijärven henkikirjoja

Edistyn kohtalaisen hitaasti henkikirjaprojektissani, mikä ehkä johtuu lievästä mielenkiinnon puutteesta. Henkikirjoissa löydöt ovat harvemmassa (?) kuin kirkonkirjoissa. No, Vähä-Nyppeli  on kohtalaisen hyvällä mallilla. Olen voinut todeta omin silmin sen, mitä muutkin asiaa tutkineet. Eksyin kuitenkin katsomaan myös Hahmajärven Irriä, jonne sukua on niin ikään 1600-luvulla kulkeutunut. Esivanhemmat sieltäkin kyllä löytyvät, mutta ajattelin kirjata myös muita lapsia ja siinä tuli pieniä ongelmia.

Kysymys on Heikki Yrjönpojan ja Anna Olavintyttären lapsista 1690-luvulla. He olivat avioituneet 1690, joten samalla vuosikymmenellä ei lapsia vielä pitäisi henkikirjoissa näkyä. Hetken aikaa kirjasin Juhoja ja Erkkejä ylös, kunnes tajusin, ettei tilanne ole mahdollinen. Niin, olihan siinä kyllä Marketta (mor, ilmeisesti Heikin äiti) välissä. Olen toki 1900-luvun henkikirjoissakin joskus ihmetellyt, kenen lapsilukua nyt annetaan kesken kaiken. Kyseessä on silloin useimmiten ollut tyttären avioton lapsi, joka näkyy numerona keskellä tämän vanhempien lapsiluetteloa. Olikohan vielä niin, että käytössä oli iso ja pieni l-kirjain erottamaan tapauksia toisistaan. Mutta Marketalla ei varmaan ollut aviottomia lapsia, vaan Juho ja Erkki olivat hänen ja Yrjö Matinpojan jälkeläisiä.
 
Ongelmana on vain se, ettei Mouhijärven kastettujen luettelo (jonka tarkistus on vielä toistaiseksi Hiskin varassa) tunne sen paremmin Juhoa, Erkkiä kuin Annaakaan, ainakaan Hahmajärveltä. Tai tuntee Erkin, mutta hänen pitäisi näkyä henkikirjoissa jo ennen vuotta 1690. Ei niissä toisaalta kyllä näy Heikki Yrjönpoikaakaan, jonka kastettujen luettelo tietää syntyneen 1666.  Lisäksi vielä Matti Irrille on merkitty Juho- ja Erkki-nimiset pojat, 1673 ja 1679 syntyneet. Hm, menipä sekavaksi. Ei auta. Jatkan henkikirjatietojen taulukointia ja tarkistan myös alkuperäiset historiakirjat.Ei ole Hiskissä virhettä, Matti on merkitty Erkille isäksi. Lähde: Digitaaliarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti