perjantai 12. joulukuuta 2014

Mouhijärven henkikirjoja selaamassa

Mouhijärven rippikirjat alkavat 1748. Historiakirjoja sen sijaan on 1600-luvun loppupuolelta lähtien. Ajattelin katsoa Ryömälän kylän Vähä-Nyppeliä (Marttilaa) tuosta vuodesta 1748 taaksepäin henkikirjoista. Mouhijärveltä tosin on isäntäluetteloita olemassa, muistaakseni sekä Iso-Iivarin että Pirjo Mattilan ja Raimo Vasaran tekeminä, jälkimmäiset kirjan muodossa. Mutta itsehän sukututkijan pitäisi kaikki tarkistaa ja näin digitoitujen asiakirjojen aikana se on aika hyvin mahdollistakin.  

Turun ja Porin läänin tilejä löytyy Digitaaliarkistosta. Ihan muutamia vuosia lukuunottamatta Ylä-Satakunnan alisen tuomiokunnan henkikirjat on digitoitu niin, että pääsin tutkimuksessani isovihan aikaan saakka ilman isompia ongelmia. Mitä nyt Antti oli yhtenä vuotena muuttunut Juhoksi. Isovihan ajan katkos voisikin sitten olla hankalampi paikka. Antti Juhonpoika ei nimittäin esiinny henkikirjoissa ennen kuin 1723, jolloin hänestä on jo tullut isäntä. Katkoksen takia ei näe, että hän todella oli edellisen isännän Juho Juhonpojan poika. Antteja ja Juhoja kun oli seutu pullollaan tuohon aikaan, niin tästä pitäisi varmistua. Lähde:Digitaaliarkisto
 
No, tällä kertaa pelastuksen tarjoavat myöhemmät rippikirjat ja kastettujen luettelo. Antin syntymäajaksi annetaan rippikirjassa 22.11.1699 ja sinä päivänä on kastettu Juho Juhonpoika Marttilan lapsi Antti. Voin siis olla tyytyväinen ja jatkaa henkikirjojen selaamista. Saapa nähdä, miten pitkälle pääsen ennen kuin seuraava ongelmakohta tulee vastaan. Jännityksellä odotan, kuinka pitkään perheenjäsenet on mainittu nimeltä henkikirjassa. Jollain muulla paikkakunnalla he muuttuivat 1600-luvulla numeroiksi sarakkeissa, vain isännät oli mainittu nimeltä. Mutta olen ollut havaitsevinani merkintöjen tarkkuudessa paikkakuntakohtaisia eroja, joten toivotaan parasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti