tiistai 2. joulukuuta 2014

Ylä-Satakunnan alista ja sakkoluetteloita

Huomasin, että Ylä-Satakunnan alisen tuomiokunnan renovoitujen tuomiokirjojen varsinaisten asioiden pöytäkirjoihin (huh) vuosilta 1786 - 1809 on Digitaaliarkistossa laitettu sisällysluettelot. Siis käräjäkunnittain.  Olisivatko luettelot uusia, kun Digihakemistokaan ei näytä niistä tietävän? Joka tapauksessa sisällysluettelot helpottavat omaa tutkimusta. Kun sukuani on asustanut sekä ylisen että alisen tuomiokunnan alueella, tulen välillä selanneeksi kirjoja turhaan, kun muisti tuossa(kin) kohdassa pettää.

Nyt pitää ruveta katsomaan erityisesti Mouhijärvellä asustaneita sukulaisia. Olen mielestäni kirjannut heidän rötöksiään sukututkimusohjelmaan mikäli olen rippikirjasta saanut niistä tollkua. Nyt voisi tutkia tarkemmin, mihin esivanhemmat ovat oikein syyllistyneet ja millaisissa olosuhteissa. Mitään kovin erikoista ei taida olla odotettavissa. Joku sukulaisista kyllä häipyi rippikirjasta ilmeisesti vankilaan toimitettuna, mutta se oli vasta myöhemmin 1800-luvulla.

Tuon verran kertyi sakkoja Karkun ja Mouhijärven talvikäräjillä 1801. Sarakkeiden otsikot kertovat, mihin rahat menivät: kuninkaalle, asianomistajalle, käräjäkunnalle, oikeudelle, kirkolle sekä ojennuslaitoksille. Rahayksiköt lienevät riikintaaleri, killinki ja runstykki. Lähde: Digitaaliarkisto.

Katselin äsken sakkoluetteloita, jotka myös näihin pöytäkirjoihin sisältyvät. Kun sakoilla on selvitty, ei kauheita rikoksia ole tehty. Solvauksia näkyy esitetyn oikeudenkäynnissä, aitaus on useammallakin mouhijärveläisellä ollut puutteellista ja muutama torppari on viljellyt luvattomasti kruunun maata. Esi- tai ulkoaviollisia suhteita on harrastettu eikä alkoholinkäyttökään ole pysynyt kohtuuden rajoissa.  Eniten näyttäisi sakkoja rapsahtaneen käräjiltä poisjäännistä. Ilmeisesti vastaajana tai todistajana esiintyminen ei ollut mieluista. Löytyi parempaakin tekemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti