sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Mäntsälää ja Kuusista

Jokin aika takaperin käsittelin sitä, miten 30-luku näkyi korkeimman oikeuden päätöstaltioissa. Ajatukseni oli silloin, että ajan erityiset olosuhteet (pula-aika, kieltolaki, Lapuan liike) olisivat lisänneet tietyistä rikoksista annettuja tuomioita. Olen ihan varma, että asiaa on tutkittu, mutta ainakaan verkossa ei tuloksia näyttäisi olevan. En sen sijaan aiemmin tullut ajatelleeksi, että historiankirjoissakin kuvatuista tapahtumista löytyisi tietoa myös päätöstaltioista. Mutta niinhän sen tietysti täytyy olla.

Helmikuussa 1932 pidettiin Mäntsälän Ohkolan työväentalolla sosialidemokraattisen kansanedustajan Mikko Erichin puhetilaisuus. Tästä sai alkunsa Mäntsälän kapinaksi nimitetty liikehdintä. Mutta lukekaapa itse. Tämän uskallan linkittää, koska tapaus on niin tunnettu ja paljon julkisuudessa käsitelty. Pelkkä syytettyjen nimiluettelo vie useamman sivun ja koko juttu noin 80 sivua. En muista valittivatko kaikki tuomitut tai valittiko syyttäjä kakkien osalta korkeimpaan oikeuteen. Korkein oikeus ei syytettyjä vapauttanut. Tuomiot tuntuvat kuitenkin aika lieviltä. Osa selvisi ehdonalaisella tuomiolla eivätkä vankeustuomiotkaan olleet kovin pitkiä, jos niitä vertaa seuraavaan.

Lähde: Digitaaliarkisto
 
Tähän en laita linkkiä, koska jutussa oli mukana myös ihan tavallisia ihmisiä. Hertta Kuusinen sen sijaan oli sodan jälkeisessä Suomessa tunnettu henkilö. Hän oli mennyt isänsä luokse Neuvosto-Venäjälle 1922, toiminut siellä SKP:ssa ja ilmeisesti puolueen lähettämänä tullut salaa Suomeen keväällä 1934. Oikeudenkäynnissä hänen kerrottiin osallistuneen ainakin noin kolmen viikon ajan "Suomen kommunistisen puolueen uudelleen järjestelytoimintaan". Kiinni hän jäi kesäkuussa 1934. Seurauksena oli pitkähkö tuomio, jonka hän tiettävästi myös istui kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti