maanantai 23. maaliskuuta 2015

Bostonin kautta Amerikkaan

Pohjois-Amerikkaan muuttaneiden siirtolaisten jälkiä seuratessa ovat tutuiksi tulleet Ellis Islandin  ja Castle Gardenin tietokannat sekä ensin mainitun kautta myös alkuperäiset matkustajaluettelot. Moni matkusti New Yorkin kautta. Muitakin reittejä oli. Kanadaan ja USA:n pohjoisosiin pyrkineet ovat usein käyttäneet Quebeciin kulkenutta laivareittiä. Kanadaan menijöistä löytyy sekä tietokanta vuosilta 1925 - 1935 että pääsy alkuperäisiä luetteloita selaamaan, kunhan tietää laivan nimen ja matkustusajan vuosilta 1865 - 1922.

Tiesin, että laivoja kulki Liverpoolista myös Bostoniin. Joskus Ancestryn salliessa vapaan pääsyn tietokantoihinsa olen noita Bostonin luetteloita selannutkin. Olen kuitenkin ollut siinä käsityksessä, että ne ovat Ancestryn yksinoikeudella omistamia. Mutta sehän ei pidä paikkaansa. Tein hakuja FamilySearchissa. Yksi osuma osoitti tietokantaan nimeltä "Massachusetts, Boston Passenger Lists, 1891-1943". Oletin tietysti, että vain tietokantaan pääsee, ei alkuperäiseen luetteloon. Mutta sen sivu aukesi ihan nätisti. Ja on myös koneelle tallennettavissa. Kiitos ja kumarrus. 

Minulla on etsinnässä eräs Huhtala, joka ei toden totta ollut ainoa tuon sukunimen kantaja Amerikan mantereella. Niinpä aukaisin sivun, joka hakutuloksen mukaan sisälsi Ivalle Huhtalan tiedot. Olisi tietysti pitänyt ymmärtää, että Ivalle oli oikeasti Kalle. Ei ollut minun Huhtalani.

Toivottavasti tästä leikkeestä näkyy, mitä tietoja matkustajaluettelo voi parhaimmillaan sisältää. Tiedot jatkuvat vielä seuraavalla sivulla. Lähde siis FamilySearchin yllä linkitetty matkustajaluettelo.

Pitäisi aina silloin tällöin käydä näitä siirtolaistietokantoja läpi. Niihin tulee uutta tietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti