maanantai 16. maaliskuuta 2015

Juhon perukirja eli perintörahat hävisivät

Juho Malakias oli syntynyt isohkoon maalaistaloon. Hän kuitenkin siirtyi jo hyvin nuorena Tampereelle töihin. Hän on minulle vain kaukaista sukua, joten ihan hänen jokaista askeltaan en ole seurannut, mutta jotakin hänen vaiheistaan tiedän. 1903 hän avioitui, mutta vaimo kuoli jo 1910. Avioliiton solmiessaan  Juho oli talonomistaja. Hän oli ilmeisesti rakennuttanut tai ostanut puutalon, jossa piti vuokralaisia ja asui myös luultavasti itse perheineen. Noihin aikoihin hänen veljestään tuli kotitilan isäntä. Todennäköisesti Juho peri silloin rahaa ja kenties käytti sen talon ostoon. Juho solmi nopeasti toisen avioliiton, kuten tuolloin tapana oli. 1920 hän oli jo titteliltään entinen talonomistaja.

Juho kuoli 1944. Vilkaisin hänen perukirjaansa nähdäkseni, oliko hänellä omaisuutta. Olihan sitä: piironki (vanha), kolme sänkyä vaatteineen, kaksi pöytää, kuusi tuolia, keinutuoli, keittiökaappi (vanha), ompelukone, kattovalaistus, talvipalttoo, miehen takki ja housut, kolme paria alushousuja, kaksi miehen paitaa, pari miehen saappaita, hattu ja talvitakki, neljä rikkinäistä lakanaa, kuusi pyyhettä, kuusi tyynynpäällistä, ikkunaverhot, naisten päällystakki, kaksi leninkiä, naisen alusvaatteita, kaksi kuparista kahvipannua, kaksi kattilaa, kahvikuppeja ja lautasia, raamattu, kirkkopostilla, puusepän työkaluja, kirves, saha ja potkukelkka, kirjoitusvälineita ja sekalaista. Kyseessä on siis koko kuolinpesän omaisuus. Juhon vaimo oli vielä elossa.

 Tällainen on Juhonkin talo voinut olla. Kuva Amurin museokorttelista wikimediassa.

Olettaisin, että tuo vastaa aika lailla keskimääräisen työläisperheen omaisuutta 40-luvulla. Takana oli sota-aika, jolloin liikeneviä kapistuksia oli ehkä vaihdettu elintarvikkeisiin. Juhon tosin olisi luullut saavan niitä kotitilaltaan, jos suhteet veljeen eivät olleet katkenneet. Mihin talorahat olivat hävinneet? Sitä emme saa tietää. Juho sai eläkettä ja hautausavustusta tehtaalta, joten hän lienee ollut siellä pitempään töissä. Kenties hän työskenteli siellä silloinkin, kun omisti talonsa. Talonomistaja vain oli hienompi titteli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti