perjantai 27. maaliskuuta 2015

Maria Isakintytär eli esitäti löytyi lopulta

Olen tainnut aiemminkin kirjoittaa Frimodigin perheestä. Isak ja Riitta (os. Vasara) Frimodig ovat esivanhempiani. Heidän ja heidän lastensa elämänvaiheet olen kutakuinkin selvittänyt lukuunottamatta Mariaa. Hänen kohdallaan ongelmia on ollut kaksi: hänelle ei ole merkitty tarkkaa syntymäaikaa ja hän muutti 1804 Mouhijärven Rienilästä Karkkuun. Syntmävuodeksi on ensin merkitty 1792, myöhemmässä rippikirjassa 1789. Jos tarkkaan katsoo, näyttäisi jälkimmäisessä olevan joulukuu. Karkun rippikirjojen läpikahlaaminen ei ole jaksanut innostaa. Olisi kuitenkin mukava tietää hänen mahdollinen puolisonsa ja kuolinpäivänsä.

Siispä uudestaan kirkonkirjojen kimppuun. Mieleen tuli ajatus, että hän olisi saattanut palata Mouhijärvelle. No, tarjolla oli parikin sopivaa Suoniemeltä (niinpä tietysti, kappeliseurakunnasta) palannutta Maria Isakintytärtä. Kairilan Arkkilaan Kauniaisista 1806 muuttanut oli rippikirjan mukaan syntynyt 1789. Kauniaisten kylän sentään jaksoin tarkistaa. Ja siellä hän oli ainoan kerran elämässään saanut nimen Frimodig, tosin syntymäpaikaksi, mutta kelpaa sekin minulle. Oikea Maria siis. Kairilassa hänelle sitten yllättäen löytyi syntymäpäiväkin, 4.12.1789. Ei ole kyllä tuolla päivämäärällä ainakaan Mouhijärvellä kastettujen joukossa. Ehkä hänet on viety kasteelle johonkin naapuriseurakuntaan, koska en löydä häntä kotiseurakunnan luetteloista.

Maija palasi Mouhijärvelle. Lähde: Digitaaliarkisto

Loppu olikin sitten helppoa. Maria avioitui 1815 Juho Juhonpojan kanssa. Tälläkin oli rippikirjoissa vain syntymävuosi, 1790. Mahdollisesti hän oli lähtöisin Suoniemen Sarkolasta. Juho oli Mouhijärvellä renkinä. Perhe kuitenkin muutti 1818 Suoniemen Kauniaisiin. Muuttokirjaan Juho sai sukunimen Krut ja ammatin jägare. Sotilaaksikin häntä sanottiin. Pakko tunnustaa, etten tunne autonmian ajan alun sotalaitosta Suomessa juuri ollenkaan. Ruotusotilaita taisi vielä tuolloin olla? Juho  ja Maria elivät loppuelämänsä Kauniaisissa itsellisinä. Molemmat kuolivat 1848. Juhon kuolinsyyksi on muuten merkitty vanhuudenheikkous. Hän oli kuollessaan 57-vuotias.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti