maanantai 9. maaliskuuta 2015

Vielä vähän Historiallisesta sanomalehtikirjastosta

Vaikka olen esittänyt krittiikkiä Historiallista sanomalehtikirjastoa ja Kansalliskirjaston käytänteitä kohtaan, olen kuitenkin sitä mieltä, että digitoidut lehdet ja niihin kohdistuva hakumahdollisuus ovat oikea aarre sukututkijalle. Olen löytänyt lehdistä sukulaisistani paljon sellaista tietoa, mitä en olisi muualta saanut. Niinpä kovasti toivon, että digitointi jatkuisi edes hiukan pitemmälle. Olen kuitenkin huolestuneena todennut, ettei se ole edennyt ainakaan niiden lehtien kohdalla, joita eniten seuraan. Onko rahapula esteenä vai eivätkö lehtitalot salli jatkaa? Kenenkähän kanssa muuten neuvotellaan, jos jokin lehti on lakannut ilmestymästä jo vuosia sitten?

Aiemmin kotikoneelta tehdyn haun pystyi kohdistamaan myös siihen aineistoon, joka on katsottavissa vain vapaakappalekirjastojen päätteiltä. Onneksi hoksasin kirjata ylös itseäni kiinnostavia osumia. Kun sivusto uusiutui, voi kotikoneelta hakea enää vain vuoteen 1910 saakka. En oikein tätä ymmärrä. Ei kai lyhyt sitaatti voi loukata tekijänoikeutta? Siitä kuitenkin usein pystyi näkemään, oliko kyse oikeasta henkilöstä. Oletetaanpa, että etsin tietoa henkilöstä, jolla on yleinen nimi, jokin Mäkinen tai vastaava. Kotikoneella voisin käydä läpi noita sitaatteja vaikka vuosi kerrallaan ja poimia muistiin ne lehdet, joissa voi olla tietoa minun Mäkisestäni. Yliopiston kirjastossa en kyllä jaksa istua niin pitkään, että saisin oikean Mäkisen tiedot poimituksi kaikkien väärien joukosta.

Tämä matkustajaluettelo taitaa olla vapaasti verkosta katsottavissa jollakin saksalaisella (?) sivustolla. Kaikki luettelot eivät kuitenkaan ole.
Joskus mietin, harmittaako kritiikki näiden palvelujen kehittäjiä ja toteuttajia. Arkistolaitoksessa ja kirjastoissa he sentään tekevät työtään toisin kuin vaikkapa Hiskiä tallentavat. On tietysti hienoa, että meillä Suomessa on näin paljon vapaasti kaikille verkossa tarjolla olevia palveluita. Tämän tietävät ainakin kaikki siirtolaisia tutkineet.  Muualla voi olla hankala päästä käsiksi alkuperäislähteeseen maksamatta siitä. Toivotaan siis parasta Historiallisen sanomalehtikirjastonkin suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti