maanantai 30. marraskuuta 2015

Monenlaisia tilikirjoja

Olen aiemminkin (mahdollisesti useamman kerran) kirjoittanut tilikirjoista. Otan nyt tarkasteluun Oriveden seurakunnan tilit, joita olen melko hiljattain selannut. Orivedellä on säilynyt sekä kirkonkassan, kolehtikassojen, lasarettivarojen että vaivaiskassan tilit. Niiden joukossa saattaa olla jotain muutakin. Muistelen nähneeni ainakin vaivaisruotuluettelon ja mahdollisesti penkkijärjestyksen. 

Sukututkijalle suurin anti taitaa olla kirkonkassan tileillä vuosilta 1619 - 1765. Varsinaiset haudattujen luettelot kun alkavat vasta 1695. Aivan alkupäästään tilit ovat melko lyhykäiset ja välistä puuttuukin joitakin vuosia. Hyvällä onnella sieltä voi löytää esivanhemman kuolinvuoden.  Hautapaikasta piti maksaa ja niin tieto kirjautui tileihin. Naisväki esiintyy tileissä usein vain jonkun äitinä tai vaimona. Äiti voi olla myös äitipuoli, henkikirjoista mahdollisesti löytyy varmennus asialle. Ja kuten aiemminkin varoittelin, samassa luettelossa voivat olla myös lahjoitukset ja avioliiton ulkopuolisista suhteista maksetut sakot. 

Kolehtikassojen tileistä voi halutessaan tutkia, miten karttuisa kansan käsi on seurakunnassa ollut. Myös kolehtien käyttötarkoitus näkyy. Varsinaista henkilöhistoriaa niistä ei löydy. Lääninsairaaloiden hyväksi kerättiin rahaa kolehteina, mutta myös häissä ja kastajaisissa. Lasarettivarojen tilit alkavat Orivedellä 1826 ja rahaa on kerätty Hämeenlinnan lääninsairaalan hyväksi. Jossakin Turun lääninsairaalan alueeseen kuuluneessa seurakunnassa muistelen tilejä kirjatun jo 1700-luvun puolella. Hiski on Oriveden osalta aika aukkoinen. Tileistä maininnan häistä voi löytää nopeasti ja sen jälkeen tarkistaa asianomaisesta luettelosta. Siis jos rippikirjasta ei ole apua.  


Vaivaiskassan tilejä on Orivedeltä digitoituna 1800-luvun alkupuolelta. Rahaa kassaan on sinnekin kerätty häissä ja kastajaisissa, mutta myös perunkirjoituksista, lahjoituksina ja osuutena sakoista. Näistä voi siis saada tietoa, jos sitä ei jostain syystä rippikirjassa ole. Tileissä näkyy myös, kenelle rahaa on jaettu. Jos siis joku köyhä leskivaimo katoaa näköpiiristä rippikirjoista, voi vaivaiskassan tileistä yrittää katsoa, missä kylässä hän mahdollisesti asui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti