maanantai 22. helmikuuta 2016

Ikäeroa

Oriveden Koivuniemen Gabriel Mikonpoika Mikkolan vaimo Riitta Erkintytär kuoli 1777. Vielä samana vuonna Gabriel solmi uuden liiton. Puoliso Beata Heikintytär oli syntynyt 1749. Gabrielin syntymävuosi oli 1734. Vaimo oli siis 15 vuotta miestään nuorempi. Beata oli todennäköisesti Haaviston Keskiseltä. Avioituessaan hän oli 29-vuotias. Ilmeisesti Mikkolan 44-vuotias tilallinen oli riittävän houkutteleva sulhaskandidaatti. 


Toki myös vaimo saattoi olla miestään vanhempi. Gabrielin pojantytär Beata Erkintyttären puolison Heikki Kustaa Kontin kolmas vaimo Liisa Juhontytär oli 12 vuotta miestään vanhempi. Heikin ensimmäinen liitto Beatan kanssa kesti neljä vuotta ja toinen Ulriikka Simontyttären kanssa seitsemän vuotta. Molempien vaimojen kuolinsyynä oli keuhkotauti. Ehkä tämä alkoi pelottaa nuorempia naisia. Tai mistäpä me tiedämme. Kenties rakkaus vain roihahti 34-vuotiaan Heikin ja 46-vuotiaan Liisan välillä.

Luulen, että jostakin sukuhaarasta löytyisi vielä suurempia ikäeroja (yli 20 vuotta) puolisoiden välillä. Ei vain oikein ole keinoa saada sellaisia esiin, kun en muista näitä pariskuntia "ulkoa". Kiinnostaisi tietää, miten puolisoiden ikäeroon tuolloin suhtauduttiin. Jos kyseessä oli "järkiavioliitto", josta molemmat osapuolet hyötyivät, ei sitä kai sen kummemmin ihmetelty. Aina ei sopu ensimmäisen liiton lasten kanssa ilmeisesti ollut kovin hyvä. Muistan nähneeni tapauksia, joissa leskeksi jäänyt nuori äitipuoli on palannut kotitaloonsa, kun seuraava sukupolvi on ottanut isännyyden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti