maanantai 29. helmikuuta 2016

Rokotusluettelo

Eksyin selaamaan Ikaalisten seurakunnan arkistoa tai tarkkaan ottaen sen Digitaaliarkistoon kuvattua osaa. Ajattelin kerrankin vilkaista rokotusluetteloa. Olen toki selvillä, että sellaista voi käyttää apuna sukututkimuksessa, jos rippi- ja historiakirjat puuttuvat. Rokotuksista olen joskus kirjoittanutkin. Arvelen, että luetteloita niistä on laadittu kirkonarkistoihin lähinnä 1800-luvulla. Seuraavalla vuosisadalla vastuun taisi ottaa kunta. Ja kysehän oli isorokkorokotuksista. 

Mitä luettelo sitten piti sisällään? Rokotusluettelo on kyllä tuolle Ikaalisten seurakunnan asiakirjalle hiukan harhaanjohtava nimi. Kun se digitoituna käsittää 714 kuvaa, alkavat rokotusluettelot vasta kuvasta 564, jos oikein katsoin. Aiemmilla sivuilla on ensinnäkin iso määrä sakkoluetteloita tai paremminkin kirkolle lähetettyjä otteita niistä. Kirkko taisi saada käräjillä määrätyistä sakoista osansa, niin noita otteita tulkitsen. Lisäksi tieto tuomiosta kai tarvittiin mainetodistukseen. Sakoista ehkä joskus toisen kerran enemmän. Kuvissa oli myös kirkon tilinpitoa koskien erityisesti kirkkorakennusta.

 
Parhaimmillaan rokotusluetteloissa on kylä, talo, lapsen vanhempi, yleensä isä, tämän asema, lapsen nimi ja syntymäaika. Joidenkin kohdalla on vain ikä ja osasta luetteloita syntymäaika ja ikä puuttuvat kokonaan. 1890-luvun luettelot ovat jo varsin säntillisesti laadittuja. Rokotus ilmeisesti suoritettiin edellisvuonna syntyneille. Joukossa on kyllä vanhempiakin lapsia. Kun otsikkona on "Ylös anto istutus rokkoon menestyneet lapset...", voisi ajatella, ettei rokotus ihan aina onnistunut. Ehkä se jouduttiin joskus uusimaan. Joissakin luetteloissa onkin merkintöjä tarkastuksista. Ikaalisten tapauksessa luetteloista voi lähinnä katsoa, saiko esivanhempi rokotuksen. Jos rippi- ja historiakirjat puuttuisivat, voisi niistä etsiä tietoa lasten syntymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti