maanantai 15. helmikuuta 2016

Kuka Judit Koivuniemestä?

Minulla on sähköinen "ideapaperi", johon kirjaan lyhyesti blogiaiheita, tarkemmin tutkittavia asioita ja muuten vain kiinnostavaa. Yhdessä kohtaa paperiani lukee "Ov. henkikirj. Judit". Merkintä on ilmeisesti jostain syystä jäänyt kesken, pyrin kyllä yleensä kirjaamaan lähteen hiukan tarkemmin.  Miten löytää Oriveden henkikirjoista Judit? Merkinnän täytyy liittyä aikaan  ennen 1780-lukua, jolloin Oriveden rippikirjat alkavat.

Otetaan Hiski avuksi. Oikeaan ajankohtaan sijoittuu vain kaksi Judit-kirjausta, 2.9.1739 haudattu vanha Judit Koivuniemestä ja 1746 Teiskosta Orivedelle muuttanut sotilaan leski Judit Isakintytär. Hyvä apuväline voisi olla Vanhan Oriveden tuomiokirjamerkinnät. Se tuntee muutaman Juditin, joista vain itsellisnainen Judit Isakintyttär Koivuniemestä voisi jotenkin sopia. Hän kuitenkin taitaa näkyä rippikirjassa (edellisessäkin heikosti), miksi siis viitata henkikirjaan? 

Viisainta katsoa tuo 1739 kuollut ensin. Minkä ikäinen oli vanha? Melkein mitä hyvänsä 60 ja 90 ikävuoden väliltä. Ehkä jopa hiukan nuorempi, jos oli huonokuntoinen. Judit oli siis syntynyt joskus 1650 - 1685. Mitä muuta hänestä tiedetään? Hänet haudattiin kirkkotarhaan laulun säestyksellä. Ei varmaankaan varsinaisesti tilallisia, mutta ei ehkä ihan kirkonvaivainenkaan, kun sitä ei mainittu. Koivuniemi kuuluu yhteen sukuhaaraani, liittyisikö Juditkin jotenkin siihen?

Lähde: Digitaaliarkisto

Henkikirjat tuottivat pettymyksen. Hain Koivuniemen esiin melko kattavasti vuosien 1680 - 1739 säilyneistä (laadituista) henkikirjoista. Ei merkkiäkään Juditista. Hän siis tuskin on mikään esitätini. Koivuniemi oli tuolloin jo jakautunut kahteen taloon, jotka molemmat kyllä katsoin. SAY varmisti havaintoni eikä tuntenut Juditia myöskään varhaisemmalta ajalta. Luultavasti hän siis vain vietti vanhuuttaan Koivuniemessä. Mikä jättää tietysti ainakin sen mahdollisuuden, että hän oli miniäksi tulleen emännän vanha äiti. Tai sitten kuitenkin kirkonköyhä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti