perjantai 5. helmikuuta 2016

Kauheuksia väkilukutauluissa

Muista sukututkijoista en tiedä, mutta itse en ole paljonkaan vaivautunut väkilukutaulujen suuntaan vilkaisemaan. Niitä on ymmärtääkseni kohtuullisen hyvin digitoitu, mutta minulle ne ovat olleet "vain" tilastotietoja. Jokin aika sitten katsoin hiukan tarkemmin Oriveden väkilukutaulua vuodelta 1770 tai oikeastaan vain sen yhteenveto-osaa. Mitä se kertoi?

No ensinnäkin tilastotietoa eri kuukausina kastettujen, haudattujen ja vihittyjen määristä. Tuona vuonna oli kastettu 105 lasta, kuollut 53 eri-ikäistä henkilöä ja vihitty 13 paria. Vihittyjen määrä kuulostaa pieneltä. Näitä mielenkiintoisempia olivat huomautukset, joita oli kirjattu ohjeiden mukaan. Eräs aviovaimo oli synnyttänyt kaksoset. Yksi yli 90-vuotias leski oli kuollut. Kaksi poikalasta oli syntynyt kuolleina. Lisäksi kysyttiin tapaturmaisista kuolemantapauksista. Niitä oli ollut kaksi. 14-vuotias poika oli murskautunut ratasmyllyyn Uiherlassa ja itsellinen Juho Yrjönpoika Kopsamasta kuollut puun alle ollessaan kaskea kaatamassa. Rokkoa (isorokkoa?) oli esiintynyt alkutalvesta. Lisäksi oli kirjattu kuolinsyytilasto ja havaintoja vuoden sääoloista.

Varmaan Uiherlan myllykin toimi vesivoimalla. Lähde: pixabay

Katsoin noita tapaturmaisia kuolemia myös aiemmilta vuosilta. Silloinkin oli jääty puun alle, lyöty kirveellä jalkaan, pistetty puukolla pohkeeseen (?) ja jotkut olivat saaneet karjaruttotartunnan. Erkki Tuomaanpoika oli pudonnut (tai kaatunut) kuumavesipataan 1771. Osaa noista vertasin Hiskissä esitettyihin kuolinsyihin ja ainakin jonkinlainen vastaavuus haudattujen luettelon ja näiden huomautusten välillä näyttäisi vallitsevan. Sukututkija voisikin erikoisemman kuolintapauksen kohdalle sattuessa katsoa, kertooko väkilukutaulu asiasta mitään.

Edellisen perusteella voisi ihmetellä, miksi puhutaan väkilukutaulukoista. Oriveden taulukot on sidottu/digitoitu vähän erikoisesti. Vuoden 1770 varsinainen tilasto on mahdollisesti tässä. Tai sitten se on seuraavan vuoden. Edellinen on kuitenkin helpommin luettava. Siitä joskus toisen kerran enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti