perjantai 12. helmikuuta 2016

Metsään ja reippaasti - reikäkorteilla

Olisi kannattanut hiukan odottaa ennen kuin kirjoitin arkistolaitoksen digitoimista Kansaneläkelaitoksen hakemistokorteista. Tai ainakin lukea, mitä Portissa on aiheesta kirjoitettu. Kyse ei siis ole tietokoneelle tapahtunutta tiedonsyöttöä varten rei'itetyistä korteista, vaan jo 1940 käyttöön tulleista reikäkorttikoneista. Mutta lukekaapa Portista tarkemmin. Lisäksi satuin onnettomasti selaamaan ennen vuotta 1884 syntyneiden henkilöiden hakemistokortteja, jotka nyt näyttävät joutuneen (osittain?) käyttörajoituksen alaisiksi. Ainakaan tuossa silloin tallentamassani ei kuolinaikaa ole, joten sikäli voin olla edelleen samaa mieltä sen hyödyllisyydestä sukututkimukselle. 

Onneksi SSHY:n jäsentiedotteessa vinkattiin heidän tekemästään tietokannasta, joka pohjaa vuosina 1939 - 1958 kuolleiden hakemistokortteihin. Myös Sukutkijan loppuvuosi kertoi asiasta. Näissä korteissa on kynällä lisätty kuolinaika joko ihan päivän tarkkuudella tai sodissa kaatuneilla vuoden tarkkuudella. Ymmärtääkseni näistä voi moni löytää sukulaisensa kuoleman ajankohdan. Jos pääsyä SSHY:n jäsensivuille ei ole, auttaa Digihakemistokin haarukoinnissa. SSHY:n tietokannasta pystyy hakemaan vaikka asuinpaikan mukaan, Digihakemistossakin näyttää paikkakuntia kirjatun, mutta siellä on tyydyttävä selaimen hakutoimintoon.

Erään Matti Virtasen kortti. Lähde: Digitaaliarkisto

Itse olen isoimman osan noina vuosina kuolleiden sukulaisten kuolinajoista jo selvittänyt perukirjoista, osoitekorteista, hautakivistä, kuolinilmoituksista, sodissa menehtyneiden tietokannasta tai vastaavasta lähteestä. Muutaman kuitenkin löysin nytkin. Onko korteilla sitten kaikki noina vuosina kuolleet? Todennäköisesti ei. Ainakin 1940 kuolleita puuttuu, eivät ehkä ehtineet korteille. Enkä myöskään löytänyt yhtä Tampereella 1956 kuollutta sairaanhoitajaa. Hän ei tosin vielä ollut eläkeiässä. Maariassa 1950 kuollut sen sijaan oli, mutta eläkejärjestelmä ei ehkä koskenut häntä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti