lauantai 2. heinäkuuta 2016

Kalle ja veljensä Taavetti

Tämä on paluuta vanhaan aiheeseen, uuden lähteen innoittamana.  

Vai käyttivätkö he sittenkin nimiä Kustaa ja Aleksi? Kalle Kustaa ja Taavetti Aleksius lähtivät Kanadaan eräästä pirkanmaalaisesta pitäjästä 1907. Heidän kohtalonsa kiinnostaisivat, vaikka he eivät suoraan sukua olekaan. Olen heitä jäljittänyt varmasti 10 vuoden ajan, mutta aika laihoin tuloksin. Minulle riittäisi kuolinajan tietäminen, mahdollinen avioliitto tietysti olisi mukava lisätieto. Molemmat olivat poikamiehiä Suomesta lähtiessään.

Kanada, ja tässä tapauksessa ilmeisesti Ontario, on tutkimuksellisesti hiukan vaikea. Verkossa ei ole kovin paljon lähteitä. Olen varmaan käynyt läpi ne, mitä on olemassa. Myös maksulliset, kun niissä on ollut erikoistarjouksia. Tänään katsoin Suomen Sukututkimusseuran Sukupiha-sivustoa, johon jäsenenä sain tunnukset toissapäivänä. Uutena siellä huomasin Vapaus-lehden muistokirjoitusten hakemiston. Itse Sukupihasta joskus myöhemmin lisää. Lehdessä oli maininta Kallen kuolemasta 1960-luvun alussa. Ikä täsmäsi, syntymäpaikka meni naapurikuntaan.

Peyto-järvi Kanadassa. Tuskinpa veljekset ihan näin jylhiin maisemiin hakeutuivat. Lähde: pixabay

Kallen kohdalla ongelmana ei ole tietojen puuttuminen, vaan se, että samannnimisiä on liikaa. Tämän 60-luvulla kuolleen lisäksi on tiedossa 1939 kuollut Kalle. Tämän puoliso oli Eufemia. Lisäksi Ontariosta on tiedossa Kalle ja Ida, jotka lienevät käyneet 30-luvun alkupuolella Venäjällä. Paluu näyttäisi tapahtuneen 1935. Heidän vihkitietonsa eivät kuitenkaan sovi minun Kalleeni tai sitten sulhasen äidin nimi on muuttunut vieraskielisissä lähteissä todella pahasti. Vapaus oli vasemmistolainen - jopa äärisellainen - lehti. Se passaisi  ainakin Kallen työväenyhdistyksessä toimineisiin sisaruksiin. Hänen omista poliittisista mielipiteistään minulla ei ole tietoa. Mutta sopisi se tuohon Idan Kalleenkin, siihen luultavasti väärään. 60-luvulla kuolleen muistosanoissa mainittiin veli, mutta ei tämän nimeä.

Findmypast kertoi vapaasti käytössä olevista tietokannoistaan. Pitää yrittää etsiä niistä Kallea, taas kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti