perjantai 15. heinäkuuta 2016

Punanen kaarti

Aamulehti kertoi päivälleen 110 vuotta sitten, että Tampereen Punanen kaarti oli viettänyt vuosijuhlaansa edellisenä päivänä Pyynikin kentällä, jonne oli tultu kulkueena työväenyhdistyksen talolta. Tervehdyspuheen juhlassa piti toimittaja Timo Korpimaa. Punasten kaartien ylipäällikkö kapteeni  Johan Kock Helsingistä puhui kaartien merkityksestä ja tehtävistä. Kolminkertaisen eläköön-huudon jälkeen paikallisen kaartin päällikkö O. Säilä puhui kapteeni Kockille. Kuvaelma ja kilpailut täydensivät juhlan ohjelmaa. Väkeä oli "runsaanpuolisesti". 

Jos vuosijuhlaa vietettiin 1906, lienee kaarti perustettu viimeistään edellisenä vuonna, mahdollisesti suurlakon yhteydessä. Yritin kaivaa verkosta esiin tietoa perustamisajankohdasta, mutta toistaiseksi turhaan. Kirjastoon en nyt juuri jouda, sieltä tieto varmaan löytyisi. Jako työväen kaartien ja porvarillisen puolen vastaavien välillä ei liene vielä ollut kovin jyrkkä, koska Aamulehti julkaisi jutun vuosijuhlasta ilman kielteisiä kommentteja. 

Suurlakko Tampereella. Lähde: wikimedia


Keitä sitten olivat nuo jutun henkilöt? Korpimaasta on tietoa, samoin Kockista. O. Säilä voisi olla vuoden 1914 telefooniluettelon tuntema Oskari Säilä, hevosmies, ilmeisesti töissä telefooniosakeyhtiössä. Juuri muuta tietoa verkko ei hänestä tarjoakaan. Johan Kockista tietää Wikipedia kertoa paljonkin. Viaporin kapinan jälkeen tämä pakeni Yhdysvaltoihin, työskenteli siellä toimittajana ja puhujana ja kuoli Fitchburgissa 1915.

Millainen tuo vuoden 1906 punakaarti Tampereella oli? Työväenyhdistykseen sillä oli selvä kytkentä. Oliko yhteyksiä myös porvarilliselle puolelle? Joistakin lähteistä saa käsityksen, että ainakin Yrjö Mäkelin piti sellaisia yllä. Mutta oliko hänellä tekemistä kaartin kanssa? Pakko kai painua kirjastoon etsimään vastauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti