maanantai 4. heinäkuuta 2016

Maanjako-oikeuden juttuja

Digihakemistoa selatessani huomasin, että Hämeen läänin pitäjittäisten maanjako-oikeuksien asiakirjojen luettelot on jossain vaiheessa digitoitu. Entuudestaan tiesin, että maanjako-oikeudet käsittelivät useita vuokra-alueiden lunastamiseen liittyneitä juttuja. Erityisesti Hämeen läänistä kiinnosti Nokian ja Pispalan vuokra-alueet. Maanjako-oikeuksista enemmän Portissa, niiden toimintahan alkoi jo paljon aiemmin isojaon alkuvaiheessa. Nuo kyseiset luettelot lienee laadittu joskus 1900-luvulla. Vaikka ne alkavat 1700-luvun jutuista, on käsiala selvästi myöhäisempää. Alkuperäisen 1700-luvun asiakirjan äärelle ne kyllä voivat johdattaa. 

Digihakemistossa on käräjäkunnat tässä kohdassa hiukan erikoisesti vai lieneekö asiakirjat niputettu näin. Joka tapauksessa Nokiaa löytyy Ruoveden kihlakunnan luetteloista, missä sitä ei kaiken järjen mukaan pitäisi olla. Se, että Nokia on omanaan eikä osana Pirkkalaa, kertoo myöhemmästä järjestelystä. Joka tapauksessa Nokian kohdalle on luetteloitu useita vuokra-alueiden lunastamisasioita. Valitettavasti läheskään kaikissa ei ole vuokraajan nimeä tai edes torpan tai mäkituvan nimeä. Osassa jompikumpi tai molemmat on kirjattu ja niistä voisi sukututkija hyötyä. Ja voihan lisätietoa löytyä myös kantatilasta ja sen omistajasta. Luettelo on kuitenkin vain lista jutuista, ne kannattaa kaivaa arkistossa esiin. 

Lähde: Digitaaliarkisto
 
Pispalaa tuli vastaan hyvin vähän. Jostain on syntynyt mielikuva, että tiheään asutettujen vuokra-alueiden lunastaminen tuli mahdolliseksi vasta myöhemmin. Sitä en kuitenkaan nyt pystynyt tarkistamaan. Tampereen kaupungin luetteloon on kumminkin merkitty muutamia valituksia vuokra-alueiden järjestelytoimituksista vuosille 1959 - 1960. Yhtenä niistä tuo kuvan Hyhkyyn liittyvä. Toisaalta henkikirjat kyllä kertovat, että Pispalassa ja Hyhkyssä oli omaksi lunastettuja tiloja (taloja) jo 30-luvulla. Tuota asiaa pitää joskus selvittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti