maanantai 17. lokakuuta 2016

Kansan Lehti 11.10.1906

Tarkoituksena oli yrittää pientä vertailua Tampereella 1900-luvun alussa ilmestyneiden lehtien kesken. Heti en löytänyt sellaista paikallista tapahtumaa tai asiaa, jota olisi kommentoitu kaikissa lehdissä samana päivänä. Ehkäpä joskus tulevaisuudessa. Tällä kertaa lyhyt katsaus Kansan Lehden tuona päivänä julkaisemiin paikallisiin uutisiin.
  • Suomen työnjohtajainliiton Tampereen haaraosasto halusi lupaa anniskella paloviinaa ja muita väkijuomia huoneistossaan. Lehti vetosi talon rauhallisten asukkaiden kielteiseen suhtautumiseen kapakan taloon tuloon.
  • Venäjän alamainen Krisma Kuismin eli Koskinen oli saanut lääninhallitukselta luvan harjoittaa koti- ja ulkomaan sekä kangas- ja sekatavarakauppaa. Norjan alamainen Hans Larsen taas oli saanut luvan harjoittaa korkkiteollisuutta ja korkkiteosten kauppaa sekä käyttää liikkeessään vierasta työvoimaa. Molempien lupa koski Tampereen kaupunkia.
  • Työväenopistossa luennoi insinööri Viljanen tärkkelys- ja sokeriaineista ravintoaineina. Toisella tunnilla oli luvassa kirjanpidon toinen kurssi. 
  • Tampereen kaupungin raastuvanoikeuden ja maistraatin virkamiesten todettiin olevan oikeutettuja pääsemään osallisiksi Suomen siviilivirkamiesten leski- ja orpokassaan.
  • Finlaysonin tehtaan työväen osuuskaupan johtaja oli ollut viikon kadoksissa, mutta tavoitettu Helsingistä. Asiaan ei arveltu liittyvän kassavajausta. Johtaja oli saanut jo aiemmin varoituksia epäsäännöllisestä elämästään. 


 Lähde: pixabay
 
Lehti oli peräti kahdeksansivuinen. Puolet sivuista vei kuitenkin Sosialidemokraattisen puolueen vaaliohjelman esittely. Tulossahan olivat vaalit, ne ensimmäiset, joissa vallitsi yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti