maanantai 24. lokakuuta 2016

Tuomas Porissa

Kiitos Annelle linkistä, joka vahvistaa Tuomaan perheineen poikenneen Karkussa ennen Ahlaisiin muuttoa. Jatkoin sitten Porin muuttokirjojen selaamista, ja sieltähän Tuomas ja perhe tulivat esille. Olivat muuttaneet Ahlaisilta Poriin ilmeisesti 1814, vaikka muuttokirja olikin haettu jo edellisenä vuonna. Tuli samalla opittuksi Ahlaisten ruosinkielinen nimi, Hvittisbofjärd. Pienen takkuilun jälkeen löysin perheen 1816 alkavasta rippikirjasta. Tuon jälkeen rippikirjat oli varustettu aakkosellisella luettelolla tai laitettu suoraan aakkosjärjestykseen, joten Tuomaksen seuraaminen oli helppoa.

Vähäinen Porin paikallistuntemukseni ei kerro, missä mahtoi olla Malmikorttelin (Malm quarteret)  numero 94. Tuomaksen ammattimerkinnästä päättelin, että hän oli mennyt jonkun palvelukseen. Ammattisuoja taisi tuohon aikaan olla aika tiukka, joten asettuminen Porin kaupunkiin itsenäiseksi yrittäjäksi ei olisi tainnut helposti onnistua. Siispä försvarskarl, arbetskarl. Ehkä kuitenkin samoissa hommissa kuin aiemmin. Viimeisen kerran Tuomas merkittiin 1836 alkavaan rippikirjaan, silloin jo lisämerkinnällä kyrkfattig, kirkonköyhä. Hän kuoli 1836. Vaimo Leena oli menehtynyt neljä vuotta aiemmin. 

Osa Porin karttaa Digitaaliarkistossa, jonka kuvasta tontti 94 taitaa erottua
 
Perheen lapsia en sen kummemmin seurannut, koska Tuomas ja Leena eivät ole suoria esivanhempiani. Muutama lapsista kuoli pienenä, ja monet lähtivät kotoa toisen palvelukseen melko nuorina, kuten tapana tuolloin oli. Kun Porin rippikirjat kerran ovat aakkosjärjestyksessä, vilkaisin niitä vielä 1856 alkavalta jaksolta. Siellä näkyivät rummunlyöjä Kaarle Mauri Grandell perheineen sekä entinen piika Fredrika Grandell, joka oli oleskellut niin Turussa kuin Pietarissakin.  Frans Vilhelmistä tuli porvari, joka asui omassa talossaan. Yksi esieno selvitetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti