lauantai 29. lokakuuta 2016

Kiertokoulunopettaja Ikaalisista

Etsiskelin Ikaalisten rippikirjoista ihan muuta, kun silmiin sattui kiertokoulunopettaja Vilhelm Karlsson (myöhemmin Karhe). Hänestä kiinnostuin, koska tähän mennessä "tapaamani" kiertokoulunopettajat ovat olleet naisia. Mikä voi olla pelkkää sattumaa. En ole tilastoja nähnyt tai itse laatinut. Verkossa olisi kyllä yksi matrikkeli, josta sukupuolijakaumaa voisi tarkastella. Viimeistä lukuun ottamatta kaikki tekstin linkit vievät jatkossa SSHY:n jäsensivuille, joten ei-jäsenet älkööt vaivautuko yrittämään niiden avaamista.

Mikä siis sai Vilhelmin ryhtymään kiertokoulun opettajaksi? Tuskin pystyn kysymykseen tyhjentävästi vastaamaan, mutta hänen elämänvaiheitaan aion tarkastella. Hän syntyi 1859 perheen kuudesta (jos oikein laskin) lapsesta toiseksi nuorimpana Ikaalisten pappilalle kuuluneessa Padinperän torpassa. Kun hän oli kahdeksanvuotias, hänen isänsä sairastui ja kuoli. Torppari vaihtui ja äiti-Albertiina muutti muutaman vuoden kuluttua Vilhelmin kanssa Läykkälään itselliseksi. Vilhelm oli vuoden verran renkinä, mutta palasi äitinsä luokse. 1882 hän avioitui Eeva Vilhelmiina Taavetintyttären kanssa. 

Vuosien 1884 - 1890 rippikirjassa Vilhelm on sitten merkitty kiertokoulunopettajaksi. Häntä sanotaan myös entiseksi seminaarilaiseksi ja alussa mainitsemani matrikkeli osaa kertoa, että hän opiskeli Jyväskylän kansakouluseminaarissa lähes kaksi vuotta. Loppuivatko kenties rahat siinä vaiheessa, vanhin poika syntyi juuri 1884. Seuraavassa rippikirjajaksossa perhe on kirjattu Isoröyhiön Mansikan Kulmalan torpan yhteyteen, ei tosin torppareiksi. Äiti-Albertiina jäi asumaan Läykkälään toisen pojan perheen kanssa. 

Lähde: pixabay

1900-luvun puolelle tultaessa Vilhelm perheineen on merkitty Mansikan Rantamäkeen. Perhe kasvoi uuden vuosisadan puolella vielä viidellä lapsella. Aiemmat lapset olivat tulleet maailmaan 1884, 1886 ja 1899. Nuorimpien syntyessä oli toiseksi vanhin poika ilmeisesti Amerikassa. Vilhelm jatkoi kiertokoulunopettajana ainakin vuoteen 1910, johon digitoidut rippikirjat päättyvät. Luultavasti ura jatkui pitempäänkin, olihan hän tuolloin vasta vähän yli viidenkymmenen, ja kiertokoulujakin tarvittiin vielä pitkään. Ancestry tietää kertoa, että hän kuoli 1934.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti