perjantai 12. lokakuuta 2012

Ärsyttäviä autoilijoita

Kun edellisessä tekstissä aloitin ärsyttävistä asioista marmattamisen, jatkan vielä samalla linjalla. Pysytään siis ihan nykyajassa. Autoilijat kunnioittavat suojatielle pyrkivää jalankulkijaa kauhistuttavan vähän, jotkut eivät ollenkaan. Minäminä-ajattelu on muutenkin yleistä, mutta kun se tapahtuu ratin takana, on kanssaihmisten henki vaarassa. Minulle on tällä viikolla sattunut ainakin kolme tällaista autoilijaa kohdalle.

Pyöräreittini kulkee vilkasliikenteisen kadun yli, joten t a l u t a n pyöräni suojatietä pitkin kadun toiselle puolelle, muuten joutuisin odottamaan iät ja ajat. Kadulla on kaksi kaistaa kumpaankin suuntaan. Niinpä siis tässä päivänä muutamana hyppäsin pois pyörältä ja lähdin ylittämään suojatieta. Olen normaalimittainen ja tuolloin oli valoisa päiväaika. Liikuin määrätietoisesti, aikeistani ei voinut olla epäselvyyttä. Ensimmäinen auto pysähtyikin, mutta sen takaa, viereistä kaistaa tuli kovaa vauhtia henkilöauto. Se ei hiljentänyt ollenkaan, vaikka viereisellä kaistalla (samaan suuntaan) oli auto pysähtyneenä. Oli aivan senteistä kiinni, ettei auto osunut polkupyräni etuosaan. No jatkoin edelleen, ja taas seuraavalla kaistalla auto pysähtyi kiltisti antaen minun - jalankulkijan - mennä. Viimeisellä kaistalla tuli taksi, joka toki pysähtyi viime tipassa joutuen tekemään hätäjarrutuksen. Oli ilmeisesti olettanut, että minä väistän. 

Seuraavana päivänä ylitin kävelijänä katua, jossa liikenne ei nyt ole mahdottoman vilkasta. Kävelin reippaasti kohti suojatietä. Taas aivan kenkiäni viistäen edestäni kaahasi auto, joka ilmeisesti kiihdytti ehtiäkseen ennen minua. Pitäisi nähtävästi olla kännykkäkamera laukaisuvalmiina, kun kulkee liikenteessä. 

Nämähän voivat olla yksittäistapauksia. Ehkä tavallista tollompia autoilijoita vain on sattunut vastaan. Lehtien nettikeskusteluissa onnettomuusuutisten yhteydessä näkee kumminkin valitettavan paljon kommentteja, joiden mukaan pyöräilijän tai jalankulkijan tulisi aina väistää autoa. Kuljettaja kun ei kuulemma millään voi aina havaita kevyempää liikennettä. Pitää sovittaa nopeus sellaiseksi, että havaitsee! Vahinkoja ja virheitä sattuu kaikille, mutta tahallinen piittaamattomuus on eri asia. Mikään laki ei takaa yksilöllistä oikeutta ajella aina suurinta sallittua nopeutta (tai mieluummin vähän yli) muista välittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti