perjantai 26. lokakuuta 2012

Hotellivieraita

Mitähän tapahtuisi, jos Aamulehti julkaisisi luettelon henkilöistä, jotka ovat yöpyneet Ilveksessä, Vaakunassa, Tammerissa jne? Taitaisi tulla nopeasti kysymys yksityisyyden suojasta. Eipä kyllä riittäisi lehden palstatilakaan, hotellipaikkoja lienee Tampereella tuhansia ja joskus ne ovat lähes kaikki varattuja. 

Sata vuotta sitten nimiä julkaistiin. Vuonna 1911 ainakin hotelli Hälläpyörässä yöpyneet on lehdessä kerrottu. Esimerkiksi 22.10.1911 lehti  mainitsee, että J.O. Tapio rouvineen Kyröskoskelta, A. Antero rouvineen Nokialta ja Anton Karlsson Ruotsin Malmöstä olivat matkustajia Hälläpyörässä. Myös heidän ammattinsa oli kerrottu. Hotelli Hälläpyörä sijaitsi 1909 valmistuneessa talossa Puutarhakadulla. Huoneita oli peräti 14. Lienee siis ollut hienoa yöpyä uudessa hotellissa. Aiemmilta vuosilta muistan nähneeni luetteloita lähinnä matkustajakodeissa yönsä viettäneistä. Olisikohan lehti suostunut jättämään nimen pois, jos joku ei olisi halunnut muiden tietävän liikkumisestaan?

Tavallinen kansa pyrki tuohon aikaan löytämään mahdollisimman halvan majoituksen, jos nyt ylipäätään johonkin matkusti. Mieluiten yövyttiin sukulaisissa vuoroin vieraissa-periaatteella. Joku kaukaisempi tuttava lienee pyytänyt pientä korvausta, jos hänen huoneessaan yötä vietettiin. Matkustajakodeillakin lienee ollut tarjolla edullista majoitusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti