keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Elokuvailmoituksia 100 vuotta sitten

Aamulehdessä 22.10.1911 oli etusivulla kaksi isoa elokuvamainosta. Elokuvateatteri Hämeenkatu 8:ssa esitettiin kuvasarjaa  "Köyhän tytön elämän tarina". Teatteri mainosti toimineensa kuusi vuotta ja saanensa kaupunkilaisten jakamattoman suosion. Elokuvateatteri Petit, joka toimi osoitteessa Hämeenkatu 31, esitti kokotunnin kuvasarjaa "Nuoruus ja kevytmielisyys".  Seuraavalla sivulla  on vielä pari pienempää mainosta esitettävistä elävistä kuvista. Elävien kuvien Teatteri Commersin talossa (eikös se ole sama talo, jonka mäkkärissä syttyi tulipalo?) oli ohjelmassa mm. "Draamaa ilmassa", sekin tunnin mittainen. Edison Biografi Koskikadun varrella esitti salapoliisidraamaa nimeltä "Jalokivipetkuttaja".

Elokuvissakäynti oli ilmeisesti kasvattanut suosiotaan, kun pitempiä elokuvia alettiin tehdä. Tampereella toimi ainakin neljä teatteria, kaikki keskustan alueella. Tuo päivä oli sunnuntai, ilmeisesti sunnuntai-iltapäivällä oli sopivaa mennä elokuviin. Näytäntöjä tuntui kyllä olleen muinakin iltapäivinä. Yhtä isoja mainoksia ei tainnut muina päivinä olla. Tosin Petit mainosti melko paljon.

Elokuvamainoksissa oli pelkkää tekstiä, ei edes piirrettyjä kuvia. Katsoin tv-uutisista juttua Lahden taidemuseon elokuvajulistenäyttelystä. Sen mukaan varhaisemmat julisteet olivat piirrettyjä. 1930-luvulla opittiin valokuvaa hyödyntävä fotomontaasitekniikka. Nyt sitten katsomme trailereita netistä. Jotain tuttua 1900-luvun alun mainoksissa oli. Niissä siteerattiin lehtien arvioita elokuvista. Näin oli ainakin Petit-teatterin mainoksessa. Elokuvaesitykset alkoivat isommista kaupungeista ja sinne ne ovat taas päätymässä. Pienet teatterit ja kiertävät esittäjät alkavat olla historiaa. Muut jakelukanavat toki ovat syrjemmässä asuvienkin käytettävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti