maanantai 22. lokakuuta 2012

Mikä kumman Malin?

Tutkimassani perheessä näkyy rippikirjoissa 1758 syntyneeksi merkitty  Malin-tytär. Hetkinen, perheessähän oli jo 12.6.1758 syntynyt ja 6.11 samana vuonna kuollut Aapo-poika. Ei tuohon nyt samalle vuodelle toista lasta sovi eikä kaksosiakaan ollut kesäkuussa syntynyt. No, syntymäajat ovat kovin usein tuon ajan rippikirjoissa pielessä. Varmaan Malin on syntynyt jonain lähivuotena. 

Kastettujen luettelon mukaan ei ole. Samana vuonna 25.2 on perheeseen syntynyt Malin. Vanhempien nimet täsmäävät. Mustien kirjojen kirjoittaja on tulkinnut kylän nimen eri tavalla, koska Hiskissa on omasta tulkinnastani poikkeava kylä. Kastettujen luettelot ovat niin SSHY:n kuin Kansallisarkiston sivuillakin toivottoman pientä ja tuhruista tekstiä, mutta olen silti melko varma tulkinnastani. Tuossa Hiskin mainitsemassa kylässä ei lisäksi ole rippikirjoissa samannimistä pariskuntaa.

Voisin tietysti heittää tästä kysymyksen vaikka SukuForumille varmistaakseni käsialatulkintani. Toistaiseksi ajattelin kuitenkin tutkailla asiaa vielä itsekseni. Mahdollinen selitys olisi se, että papilla olisi ollut jonkinlainen irtolappusysteemi kastetuista lapsista ja hän olisi sitten kirjannut Malinin yksinkertaisesti väärälle vuodelle. Jos perheen muiden lasten syntymäaikoja katsoo, mahtuisi tytär sekä vuodelle 1757 että 1760.

Tällaisia (minun mielestäni) kiinnostavia mysteereitä sukututkimus tarjoaa. Usein ratkaisu löytyy, toisinaan on tyytyminen epävarmuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti