sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Juhlava tunnelma kadonnut

Hyvä muisti, mutta lyhyt. Näin voin taas kerran todeta. Huomasin nimittäin, että olen kommentoinut samaa lapsityövoimatutkimusta kaksi kertaa. Ilmeisesti joku lehti oli nostanut sen uudestaan esille. Vaalimietteitäkin olen tainnut joskus kirjoitella, mutta en niitä haulla kuitenkaan löytänyt. Siispä jokunen sana vaaleista.

Mielestäni vaalien tunnelma on jotenkin arkipäiväistynyt. Nuorena oli juhlavampaa käydä äänestämässä. Siihen liittyi paitsi halu vaikuttaa, myös tunne, että äänioikeus oli tärkeä eikä suinkaan itsestäänselvyys. Samaa vakavuutta ja juhlavuutta ei tietenkään voi saavuttaa, kun käy kauppareissulla marketissa äänestämässä. Silti on mielestäni hyvä, että äänestäminen on mahdollisimman helppoa. Ehkä joskus vielä voimme äänestää verkon kautta. 

Aikoinaan tuloksia jouduttiin odottamaan pitempään. Radion aamu-uutiset tiesivät tulokset melko tarkasti. Lehtien mennessä painoon saattoivat tulokset olla vielä alustavia. Nyt seuraamme laskennan etenemistä lähes reaaliajassa. Ehkä kampanjointikin on erilaista. Erot puolueiden välillä saattoivat ennen olla selkeämmät. Viihdeohjelmissa ei aiemmin paljon poliitikkoja näkynyt. Verkko on tuonut vaaleihinkin omat kuvionsa.

En suinkaan haikaile vanhoja aikoja takaisin. Maailman muuttuu ja niin sen pitääkin. Monista muistakin asioista on juhlallisuus karissut. Lisäksi on tullut muita tapoja vaikuttaa. Silti pidän muistoni vakavasta tunnelmasta, kun kyläläiset menivät omalle koululle äänestämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti