keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Hiihtokilpailuja

Vaihteeksi tällainen ajankohtainen aihe. Itse en koskaan ole ollut kilpailuhenkinen. Niinpä osallistumiseni hiihtokilpailuihinkin rajoittuu kouluun, jossa kaikkien edellytettiin kilpailevan. Mahdollisuus laturetkiin tuli vasta myöhemmin. Suomalaisten menestymistä isoissa kisoissa seurattiin radiosta. Tiilikainen ja Noponen selostivat. Kuuntelijat istuvat hiljaa ja jännittivät, nykyisen kaltainen hilluminen ja kannustaminen ei tullut kyseeseen.

Katsoin Historiallisesta sanomalehtikirjastosta, milloin uutiset hiihtokilpailuista ilmestyivät lehtiin. Ennen 1880-lukua niitä ei näyttänyt olevan. Wikipedia tietääkin kertoa, että ensimmäinen yleinen hiihtokilpailu Suomessa järjestettiin 1879 Tyrnävällä. Melko nopeasti sen jälkeen uutisia kilpailuista alkoi näkyä lehdissä. 1900-luvun ensimmäisinä vuosina niitä oli jo paljon. Toki hiihtämisestä uutisoitiin ennen 1880-lukuakin, mutta kyse oli silloin yleensä liikkumisesta paikasta toiseen, metsästyksestä tai sotilaskoulutuksesta. 

Hiihtäjiä Kanadan Ottawassa 1800-luvun lopussa. Lähde: wikimedia

 Tiedämme, että hiihtäminen on välineurheilua. Me hiukan vanhemmat muistamme puusukset ja niiden siteet sekä monot, joita käytettiin myös talvikenkinä. On välineitä toki aiemminkin mainostettu. Wiipurin Sanomissa 6.12.1902 Osakeyhtiö Posse kertoi myyvänsä Haapaveden, Muhoksen, Kajaanin ja Yli-Tornion suksia. Saatavana oli myös suksisauvoja, -kumia, -remmiä ja -voidetta. Asusteista mainittakoon hiihto-hatut, -pieksut, -rukkaset ja -paidat. Eipä muuta kuin hiihtopieksut ja Muhoksen sukset jalkaan ja ladulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti