sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Uusi KATIHA

Olen joskus tehnyt hakuja KATIHA-tietokannassa. Itselläni ei ole karjalaisia juuria, mutta muita varten olen jotain silloin etsinyt. KATIHA on luovutetun Karjalan alueen seurakuntien rippi- ja historiakirjatietojen hakutietokanta. Rajana näyttäisi yleisesti olevan 1913 (se kuuluisa 100 vuotta), mutta kuolleet on viety tietokantaan aina vuoteen 1950 saakka. Silloin luovutetun alueen seurakunnat lakkasivat olemasta.

Tarkkaan ottaen KATIHA on Karjala-tietokannan käyttöliittymä. Tietokantaan on tallennettu noiden seurakuntien kirkonkirjatiedot myös rippikirjojen osalta. Seuraavassa malliksi Antrean tallennustilanne:

Tallennetut kirkonkirjat:
Syntyneet 1724-1913
Vihityt 1724-1913
Kuolleet 1725-1949
Muuttaneet 1882-1913
Lastenkirjat 1860-1890
Rippikirjat 1790-, 1819-1909


Luovutetun alueen seurakuntien kirkonarkistot ovat Mikkelin maakunta-arkistossa. Siellä on Ohje-sivun mukaan KATIHA-tietokoneita, joilla myös 100 vuotta nuoremmat tiedot ovat käytettävissä.  Toisaalta noita kirkoarkistoja on ainakin osittain (kaikkia seurakuntia en tarkistanut) digitoitukin varsin pitkälle, joten niitä saanee käyttöluvan kanssa tutkia arkistojen koneilta ihan alkuperäisinä, kun ne kerran ovat arkistolaitoksen eivätkä kirkon hallussa. Ihan virheetön  ei KATIHAkaan näyttäisi palautteen perusteella olevan. Alkuperäisistä pitäisi siis tarkistaa, kuten Hiskiäkin käytettäessä. Sekin muuten sisältää luovutetun Karjalan seurakuntien tietoja 1900-luvun alkuun saakka, mutta ei tietenkään rippikirjatietoja. Karjalaa tutkivalla näyttäisi siis olevan valinnan varaa.

No, joka tapauksessa KATIHAsta näyttää tulleen uusi versio sitten viime näkemän. Vanhakin käyttöliittymä näyttäisi edelleen olevan toiminnassa. Uusi on kyllä virtaviivaisempi. Valinnat on saatu yhdelle sivulle, kun vanhassa niitä taisi olla kolmella välilehdellä. Ortodoksiseurakunnat ovat nyt seurakuntien listan lopussa, kun aiemmin ne olivat hajallaan muiden joukossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti