keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Paikkauksia

Sukututkimus ei kai ole koskaan valmis. Aina voi löytää uuden lähteen ja saada lisää tietoa. Tulin äskettäin katsoneeksi, antaisivatko digitoidut lähteet mitään apua aukkojen paikkaamiseksi. Aukolla tarkoitan sitä, että jonkun henkilön alkuperää ei vain löydy mistään, vaikka lähteitä tuolta ajalta olisikin. Ainakin omiin tutkimuksiini jäi aukkoja mikrofilmien ajalla. Kun asui kauempana tutkimusalueestaan, piti mikrofilmejä kaukolainata. Toisinaan tiettyä kirjaa oli kahdella filmillä, joista sitten tietenkin arpoi sen väärän. Jossain vaiheessa lopetin filmien lainaamisen ja jäin odottelemaan digitoinnin etenemistä.

Yhden aukon onnistuin paikkaamaan. Mouhijärven rippikirjat osoittavat mielestäni riittävän vakuuttavasti, että myöhempi Suoniemen Kauniaisten Saviniemen torppari Juho Mikonpoika oli Mouhijärven Tiisalan rakuuna Mikko Tisengrenin poika. Sainpa samalla yhden ruttoon kuolleen esi-isän. Rakuunan kuolinsyyksi 1774 on tosiaan merkitty tämä tauti. Hän lienee sairastunut jossain muualla, koska muu perhe selvisi hengissä. Edelleen on tietymättömissä, minne Juho Mikonpoika ja vaimonsa Liisa Heikintytär katosivat asuttuaan Saviniemestä lähtönsä jälkeen muutaman vuoden Hämeenkyrön Mahnalan Kotilla.

Näin komeaa univormua ei Mikko Tisengrenillä tainnut olla. Unkarilaisen husaarin takki. Lähde: wikimedia

Toinenkin tietymättömiin katoava pariskunta on esivanhemmissani. Myös heistä yritin nyt taas etsiä lisätietoa, mutta ainakin tällä kertaa turhaan. Toistaiseksi ei kärsivällisyyteni ole riittänyt monen seurakunnan rippikirjojen läpikäyntiin sivu sivulta. Niin, tämä toinen pariskunta on Erkki Juhonpoika ja Vappu Antintytär, jotka häviävät Tottijärven Sorvan Knuutilasta vuoden 1777 aikoihin. Kun molemmat olivat jo iäkkäitä, johtui muutto varmaankin siitä, että tilalle tuli uusi omistaja Hans Zitting. En ole tarkemmin selvittänyt, miksi omistaja vaihtui. Ehkä sitten joskus.

2 kommenttia:

  1. Hei. Erkki Juhonpoika ja Vappu Antintytär näyttäisivät olevan Tottijärven rippikirjassa 1776-1781 sivulla 55 (Pajukanta): http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/tottijarvi/rippikirja_1776-1781_tk720/63.htm. Vappu näyttää kuolleen 1781 ja Juho 1787 - näitä ei löydy Hiskin avulla, koska siellä on ilmeisesti vain hautauksista perittyjen maksujen luettelo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Missähän silmäni oikein ovat olleet? Heidän tyttärensä Kaisa avioitui Pajukantaan.

      Poista