keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Hermanni ja Kristiina - varhaiset siirtolaiset

Tämä tarina tuli esiin juhannustutkimusteni aikana. Kumpikaan näistä henkilöistä ei ole esivanhempiani, mutta kiinnostuin heidän varhaisista Amerikan reissuistaan. Pitihän sitä yrittää katsoa, mitä verkosta löytyisi heidän vaiheistaan. Kovin paljon en saanut kasaan, mutta jotakin kuitenkin. Hermanni lähti Amerikan maille 1877. Kristiina, joka oli nuorempi, matkusti 1886 Göteborgin, Hullin ja Bostonin kautta Calumetiin Michiganiin, jossa heidät vihittiin jo saman vuoden lopulla. Hermannin reissusta löytyy vain rippikirjan tieto, Kristiina on tullut kirjatuksi matkustajaluetteloihin.

Kutsun pariskuntaa varhaisiksi siirtolaisiksi, koska heidän matkustaessaan ei vielä ollut juna-laivayhteyttä kotipaikkakunnan läheltä Amerikan mantereelle. Luultavasti he menivät laivalla Tukholmaan, jatkoivat sieltä junalla tai laivalla Göteborgiin, josta varsinainen merimatka pääsi alkamaan. Matkustaminen helpottui, kun rautateiden rakentaminen eteni Suomessa ja Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö alkoi kuljettaa siirtolaisia Hangosta Hulliin 1891.

Hermanni ja Kristiina asuivat Calumetissa ainakin vuoteen 1892, silloin nimittäin heille syntyi tytär, jonka syntymäpaikaksi on merkitty Calumet. Pian tuon jälkeen he palasivat Suomeen. Paluun yhteydessä syntyi kirkolle uusi tilanne. Heidät oli Amerikassa vihkinyt maallikkosaarnaaja. Oikein tuomiokapitulilta piti kysyä avioliiton pätevyydestä Suomessa. Kirkkoherra sai kehotuksen merkitä rippikirjaan heidät Amerikassa vihityiksi ilman edeltäviä kuulutuksia. Pitkä teksti kirjattiin sitten rippikirjaan, mutta kun he muuttivat naapuriseurakuntaan Kristiinan kotitilaa viljelemään, lyheni se muutaman sanan mittaiseksi.

 Panoraamakuva Calumetista vuoden 1900 aikoihin. Lähde: wikimedia

Ilmeisesti tilanhoito ei kuitenkaan kannattanut riittävän hyvin, koska perhe lähti uudestaan Michiganiin 1903. Sinne heidän jälkensä sitten katoavatkin. Vain tyttären vihkimerkintä löytyy vuodelta 1912, sekin Michiganissa. Mikään tuntemani tietokanta ei kerro Hermannin tai Kristiinan kuolemasta Amerikassa. Ehkä selitys on yksinkertaisesti se, ettei kaikkia arkistoja ole Amerikassakaan vielä digitoitu tai viety tietokantoihin. On myös mahdollista, että he tulivat vielä kerran takaisin Suomeen. Palanneista siirtolaisista on paljon huonommin tietoa saatavana. Oikeastaan olen löytänyt sitä vain britiläisestä UK Outward Passenger Lists 1890 - 1960-nimisestä tietokannasta. Vastaava taitaa olla myös Britanniaan saapuneista, jos en väärin muista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti