lauantai 14. kesäkuuta 2014

Tuomiotaltioita

Taannoin kirjoitin blogissa korkeimman oikeuden arkiston digitoinnista. Nyt Digitaaliarkistoon on ilmestynyt myös tuomiotaltioita 20-luvulta. Ihan ensimmäiset (vuosi 1920) eivät  avautuneet, mutta muita pääsee tutkimaan tällä hetkellä vuoteen 1926 saakka. Jokaisen kirjan alussa on akkosellinen henkilöhakemisto. En usko, että kukaan rupeaa hakemistoista umpimähkään etsimään sukulaisiaan, nimiluettelot ovat aika pitkiä. Jos sen sijaan tietää suunnilleen jutun käsittelyajankohdan, on hakemistoista suuri apu. 

Taltioiden rakenne on aina samanlainen. Ensin kerrotaan, mistä jutusta on kysymys ja ketkä ovat asianosaiset. Sen jälkeen seuraa teksti

 Lähde: Digitaaliarkisto
Sitten kerrotaan, mihin tulokseen asiassa on tullut ensin kihlakunnan- tai raastuvanoikeus. Seuraavassa kappaleessa on hovioikeuden päätös. Lopuksi on kirjattu korkeimman oikeuden ratkaisu lyhyine perusteluineen. Varmemmaksi vakuudeksi tuomareiden nimikirjoituksilla varustettuna. Jos tuomarit ovat olleet erimielisiä, on myös vähemmistöön jääneiden eriävä mielipide kirjattu.

Valtaosa jutuista käsittelee taloudellisia asioita. On velkajuttuja, vekseleitä, konkursseja, perinnöjakoasioita, kauppojen perumisia ja vastaavia. Mukana on myös elatus- ja avioeroasioita. Häätöjäkin on käsitelty. Satunnaisella selaamisella en löytänyt vuoden 1918 tapahtumiin liittyviä juttuja, niiden suhteen 20-luvun alku kuitenkin olisi oikea ajankohta. Taltioiden digitointi lienee edelleen kesken, erityisesti odottelen erään maanjako-oikeuden jutun ratkaisua korkeimmassa oikeudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti