torstai 5. kesäkuuta 2014

Mikä kumman Vartiotorninkatu?

Tampereen henkikirjoja selatessani tuli useamman kerran vastaan Vartiotorninkatu. Nimi ei sanonut sellaisenaan mitään, mutta sijainti 10. kaupunginosassa kertoi, että jossakin Juhannuskylän - Kyttälän alueella liikuttiin. Googlehan tietää kaiken (!), joten paikka hakuun vain. Osumia ei ollut mitenkään runsaasti, mutta vanhoihin Tampere-aiheisiin kortteihin erikoistunut sivusto osasi kertoa, että katu on sittemmin nimetty uudestaan Huhtimäenkaduksi. Lisäksi osoittautui, että aiheesta olisi ilmeisesti hyvä kirja olemassa. Siispä kaukolainapyyntö vetämään lähitulevaisuudessa.

Kuva Huhtimäenkadulta.  Lähde: wikimedia


Kerrottakoon nyt kuitenkin lukijoille sen verran, että alueelle on joskus suunniteltu palovartiotornia ja katu on saanut sen mukaan nimensä. Mistään en löytänyt tietoa, rakennettiinko torni. Ajatus on kuitenkin mielenkiintoinen. Varmaan palotorjunta on puutalokaupungissa ollut haaste, erityisesti tuon alueen hökkeliviidakossa. Sinänsä Tampereella ei liene ollut sellaisia suuria kaupunkipaloja kuin esimerkiksi Turussa lukuunottamatta kenties vuoden 1865 paloa. Tosin Vartiotorninkadun alue sijaitsi pitkään Messukylässä.

Vartiotorninkadun nimihistoriaa jäjittäessäni tulin samalla selvittäneeksi Wikipediasta eräiden Tammelan kaupunginosan katujen alkuperän. Puolimatka, Moisio, Mäkipää ja Välimaa ovat olleet Hatanpään kartanon torppia, jotka ovat sijainneet tuolla alueella. Niiden muistoksi on nimetty katu. Vartiotorninkatu ei ole ainoa, jonka nimi on myöhemmin vaihtunut. Puolimatkankatu tunnetaan nykyisin Itsenäisyydenkatuna. Oma suosikkini kadunnimien joukossa on kuitenkin Sukkavartaankatu, sekin Juhannuskylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti