tiistai 3. kesäkuuta 2014

Puuvillatehtaan tulipalo 1881

Piki:n verkkoaineistoista esittelen tällä kertaa arkkiveisun, joka kertoo "Tampereen Puuwillatehtaan hirweästä tulipalosta syyskuun 3. päiwänä w. 1881". Laulun on kirjoittanut G.W. Gustafsson ja se julkaistiin Tampereella 1881. Lainaan tähän muutaman säkeistön arkkiveisusta, jota piti laulettaman kuin "Tuolla pohjan lahden rannalla". 

"Toi tehdas jalo kaunoinen
Turwana monen tuhannen,
Suuret ja pienet siellä saa
Puutteensa työllä poistella.
------
Pumpulitehtaan muurissa,
Sen onkarakennuksessa,
Ol' tuli tuima syttynyt,
Sisässä seinäin lewinnyt.

-----
Nyt niinkuin murhepuwussa,
kiwiraunioin luwussa,
Se ompi päältä katsella,
Mi ennen kaunis komea."
 Tuon ajan sanomalehdet tietävät kertoa, että tuli syttyi lauantai-iltana Finlaysonin tehtaan lämmityshuoneen päällä olleessa kuivaushuoneessa. Mahdollisesti siellä säilytettyihin kuiviin lankoihin pääsi alapuolelta kipinöitä. Tuli levisi edelleen värjäyshuoneeseen ja sieltä rautaovien läpi eteenpäin. Tuhot saatiin lopulta rajatuiksi kahteen isoon rakennukseen.

Palo aiheutti tehtaalla suurta vahinkoa, mutta jo maanantaina pääsivät työhön kehrääjät (800 - 900 henkeä) ja ilmeisesti samalla viikolla myös kankurit (800 henkeä). Palaneissa tiloissa työskenteli noin 250 henkeä. Hämäläinen kertoi 10.9.1881, että "Miehet, wärihuoneessa olleet, saawat tietysti ulkotyötä; naiswäelle ja lapsille on tehtaan isäntä myös luwannut toimittaa ansiota ...". Myös Tampereen Sanomat antoi tapauksesta tarkan kuvauksen.

Finlaysonin kirkko 1890-luvun loppupuolella. Lähde: wikimedia


Tämänkin tapauksen uutisarvo on ollutta ja mennyttä. Vanhan teollisuuskaupungin oloista laulusta ja lehtijutuista saa kuitenkin jonkinlaisen käsityksen. Lapsityövoimaa, työväestään huolehtiva patruuna, suuri määrä työväkeä.  Tampereen Sanomien jutussa on itse puuvillatehdastakin kuvattu melko tarkasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti