perjantai 20. marraskuuta 2015

Ikaalisten kauppalaa

Etsin Digitaaliarkistosta Ikaalisten tuomiokunnan aineistoja. Turhaan, niitä ei ole vielä digitoitu. Ylä-Satakuntaa toki on. Mutta hakusanalla "Ikaalisten" tuli esille Maanmittaushallituksen uudistusarkistoon sisältyviä kauppalan alueen vuokra-alueiden järjestämisiä ja talon muodostamisia 1930-, 1940- ja 1950-luvuilta. Yllättävää, muistelin uudistusten pinta-alarajan olleen tuolloin jo aika suuri. En tosin käynyt asiakirjoista pinta-aloja laskemaan.

Kauppalan alueen tiedot kiinnostavat, koska eräillä sukulaisillani on ollut siellä talo 1900-luvun alkuvuosina. He ovat kuitenkin muuttaneet pois jo ennen noiden karttojen laatimista ja arvattavasti myyneet talon. Olen etsinyt tietoa talosta satunnaisesti, kun sopivia lähteitä on tullut esiin. En ole kuitenkaan käynyt läpi lainhuudatusasiakirjoja järjestelmällisesti. Olisi silti mukava tietää talon tarkka sijainti ja myöhempi kohtalo. Entisen kauppalan alueella on vanhoja asumuksia. Ties vaikka sukulaisteni talo olisi vielä pystyssä.

Keturinkatu on edelleen kartalla. Lähde: Digitaaliarkisto

Ei tälläkään kertaa tärpännyt. Mikä oli odotettavissakin, koska minulla on tieto, että sukulaiset ovat siirtyneet Helsinkiin jo 1927. Periaatteessa talo olisi voinut säilyä heidän omistuksessaan vielä myöhemminkin. Tiedot karttojen kohteista ovat aika niukat, mutta ymmärtääkseni kyse on jonkinlaisesta kauppalan laajennusalueesta. Olisiko pikkuinen kauppala ostanut lisämaata maalaiskunnan puolelta ja myynyt sen tonteiksi? Jos sukulaisia on asunut paikkakunnalla, kannattaa asiakirjat tarkistaa. Nimiluettelot ovat yleensä heti ensimmäisessä tai toisessa kuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti