maanantai 9. marraskuuta 2015

Simosta ja Mariasta vielä uudestaan

Runsas vuosi takaperin kirjoittelin Simosta, joka oli esi-isäni Längelmäellä. Hänestä olen löytänyt vain pieniä tarkennuksia. Kun yhdistelin rippikirjojen ja henkikirjojen tiedot, tulin siihen tulokseen, ettei Simo ollut rakuuna missään vaiheessa. Jo sotilasnimen täydellinen puuttuminen vihjaa tähän. Lisäksi henkikirjoissa hänet on merkitty rengiksi. Jostain syystä hänet on rippikirjassa kirjattu heti rakuunaperheen perään. 

Simon vaiheita seurasin taaksepäin vuoteen 1746, jolloin hän ilmestyi rengiksi Länkipohjan Laurilaan. Jos hän on syntynyt 1729, kuten rippikirja väittää, on Laurilassa todennäköisesti ensimmäinen merkintä hänestä ylipäätään. Mahdollista kastemerkintää lukuunottamatta. Längelmäellä lapset merkittiin rippikirjaan ilmeisesti vasta ripillepääsyn jälkeen. Mikä ei kyllä yhtään helpota tutkimista. Lastenkirjoja siellä ei näyttäisi pidetyn tai ainakaan ne eivät ole säilyneet. Toistaiseksi umpikuja. Pitää katsoa, löytyisikö tuomiokirjoista jotakin. 

Vaimo Marian kohdalla pääsin sentään yhden sukupolven taaksepäin. Hänen vanhempansa olivat Yrjö Juhonpoika ja Anna Juhontytär Länkipohjan Ala-Kauppilasta. Tässäkin kohdassa jälki uhkaa häipyä. Annasta ei ole kirkonkirjoissa kerrottu yhtään mitään lisätietoa. Yrjö ilmeisesti oli Ala-Kauppilan isännän Erkki Juhonpojan veli. Oliko heillä yhteys Kauppilan aiempaan isäntään Juho Juhonpoikaan ja jos oli, niin millainen?

Olisi kovin houkuttelevaa ajatella, että kyseessä olivat isä ja pojat. Eräs tuomiokirjamerkintä puhuu kuitenkin Erkin kohdalla sisaruksen lapsesta (syskonsbarn). Toistaiseksi en ole sellaista palapeliä saanut koottua, jossa kaikki palaset olisivat sievästi kohdallaan. Vielä en kuitenkaan aio Simoa ja Mariaa hylätä historian hämärään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti