perjantai 13. marraskuuta 2015

Nyt turkulaisia rakennuspiirustuksia Digitaaliarkistossa

Taannoin kirjoitin siitä, miten Viipuria tutkivia on hemmoteltu Digitaaliarkiston uutuuksissa. Nyt samat sanat voi sanoa Turusta. Turun maistraatin arkistossa näyttää olevan melkoinen kokoelma piirustuksia, joiden mukaan kaupunkia on rakennettu 1827 palon jälkeen. Turku meni ymmärtääkseni lähes kokonaan uusiksi tuolloin. 

Omia sukulaisia on Turussa asustellut useaan otteeseen. Usein kyseessä on kuitenkin ollut pikavisiitti. Kaupungissa on opiskeltu käsityöläisammatti tai oltu palveluksessa vähän aikaa. Olisi tietysti mukava tietää, millaisessa rakennuksessa nämä esisedät tai -tädit ovat asuneet. Turkuun muuttaneen paikallistaminen on kuitenkin yllättävän hankalaa. Parhaassa tapauksessa henkilön löytää muuttaneiden luettelosta ja sen perusteella rippikirjasta, johon on merkitty kaupunginosa/kortteli ja talon numero. Silloin talon voi löytää myös  maistraatin arkiston piirustuksista. Ehkä minulla on vain ollut huonoa onnea, kun muuttaneiden luetteloista ei ole ollut apua. Joko tutkimaani ei ole niistä löytynyt tai sitten kohde on ollut jokin torppa tai vastaava, jonka etsiminen rippikirjasta ei ole innostanut. 

Oikeastaan ainoat, joiden Turun osoitteen tiedän, ovat Michel ja Britha Vikberg. Heistä olen joskus kirjoittanutkin. He asuivat osoitteessa Luostarikortteli 153 Nylandsbacken vuoteen 1822, jolloin Michel kuoli. Muistaakseni tuon kirjoituksen jälkeen tarkistin, olisiko talo olemassa Luostarinmäellä. Ei tainnut olla. Se on siis ilmeisesti joko palanut tai purettu myöhemmin. Minulle riittää, kun ajattelen Uudenmaankatua kävellessäni, että jossain niillä seuduin esivanhempani ovat asuneet. 

Myös Maanmittaushallituksen uudistusarkiston digitointi on edennyt Turkuun. Sieltä löytyy esimerkiksi tuon palon jälkeistä Turkua esittävä 1837 laadittu kaupunkikartta. En tunne Turkua mitenkään hyvin. En siis tiedä,  minkä verran kartan taloista on jäljellä. 

Kuvalähde: Digitaaliarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti