maanantai 16. marraskuuta 2015

Pitäisi, pitäisi...

Ajankohtaiseen aiheeseen liittyen huomasin, etten tiedä poliittisten (tai ideologisten, kuinka vaan) terroritekojen historiasta kovin paljon. Kouluhistoriani olen kyllä opiskellut, mutta siitä ovat lähinnä jääneet mieleen hallitsijoiden murhat. Joita on kyllä riittänyt antiikista nykyaikaan. Keskittyikö valta siis aiemmin hallitsijalle niin, että ajateltiin riittävän, kun hänet toimitetaan pois päiviltä? Vai aiheuttiko tekniikka omat rajoituksensa? Toki aiemminkin kokonaiset sotajoukot terrorisoivat siviiliväestöä. Verkosta ja kirjoista varmasti löytyisi tietoa, jos raskaaseen aiheeseen jaksaisi tarkemmin perehtyä.

Sukututkimusrintamallakin asioita voisi tehdä perusteellisemmin. ArkivDigitalin aineistot olivat viikonlopun vapaasti käytettävissä. Jälkikasvuni sukujuuria menee muutamassa kohdin Ruotsin puolelle, ei tosin suoria esivanhempia, vaan heidän sisaruksiaan. Olisi siis ollut mitä mainioin tilaisuus selvittää sellaista, mikä on aiemmin vastaavissa tilanteissa jäänyt kesken. Arvatkaapa oliko helppo kaivaa näitä mahdollisia aukkoja esille sukututkimusohjelmasta? No, suurimman osan Ruotsiin päätyneista toki muistin. Mutta oli sellaisiakin, joista en muistanut nimeä enkä paikkakuntaa. Yleisillä etunimillä hakemalla sain heistä osan esille, mutta varmasti joku jäi löytymättä. Pitäisi käyttää jotain koodisanaa merkitsemään puuttuvia tietoja, pelkkää puuttuvaa syntymä- tai kuolinpaikkaa kun ohjelma ei osaa hakea. 

Kuvalähde: pixabay

Pitäisi myös aktivoitua somessa. Olen vuosien varrella vaihtanut tietoja monen sellaisen kanssa, jonka silloinen sähköpostiosoite ei enää toimi. Olisi kuitenkin mukava kuulla, olemmeko tahoillamme päässeet eteenpäin. Luultavasti useimmat heistä tavoittaisi Facebookista (jonka kuulemma keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ovat vallanneet), jos vain jaksaisi etsiä ja lähetellä kaveripyyntöjä. Olen vain niin kauhean laiska tekemään sellaista. Pitäisi, pitäisi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti