lauantai 5. huhtikuuta 2014

Juhannuskylää ja Kyttälää henkikirjoissa

Olen jatkanut harjoituksiani henkikirjojen parissa. Nyt ymmärsin ottaa avukseni myös kartan, jolloin saan paremman käsityksen siitä, missä liikutaan. En tosin tiedä, onko numerointi muuttunut, kun vanhojen puutalojen paikalle on rakennettu korkeita kivitaloja. Vaikka olisikin, nykyinen sijaintikin kertoo paikan suurin piirtein.

Juhannuskylä näyttää olleen 1910 numerotorppien kaupunginosa, tosin vuokraaja taisi tuossa vaiheessa olla kaupunki. Olen aiheesta joskus blogissa kirjoittanutkin. Jos oikein katsoin, olivat kaikki talot vuokrakirjalla, osa "ylössanottuja". Rakennukset tuskin olivat kovin suuria, mutta väkeä niissä asui. Talon omistajaperheen lisäksi lähes joka mökissä oli vuokralaisia. Eräästä talosta löytyi kaukaisempi sukulainen. Tiesin hänen muuttaneen Tampereelle 1909. Hän toimi 1910 valajan ammatissa ja oli vielä naimaton. Muutenkin Juhannuskylä oli työläisten asuttama kaupunginosa.

Kun siirryttiin Kyttälän puolelle, alkoi yhteiskunnallinen asema vaihdella enemmän. Liioitellen voisi sanoa, että mitä lähempänä Hämeenkatua talo oli, sitä todennäköisemmin sen asukkaat työskentelivät siisteissä sisähommissa. Lääkäreitä, konttoristeja, asioitsijoita, opettajia, kauppiaita, toimittajia, yksi näyttelijäkin joukossa mukana. Taloissa asuivat myös palvelijat. Kyllä jokaiseen taloon mahtui myös joku työläisperhe. Kyttälän alueella asui paljon rautieläisperheitä. Koskesta voimaa-sivuston valokuva kertoo Kyttälän muutoksesta. Sama sivustoo kuvaa tarkasti Juhannuskylän hiukan myöhempää muutosta jutussa Tuomisen kivimuurista.

Vanhat kuvat Juhannuskylästä ja Kyttälästä tuntuvat olevan tiukasti Tampereen museoiden hallinnassa ja maksullisia. Tässä uudempaa kuvaa alueelta wikimediasta.

Vanha puutaloasumisen malli oli melko selkeä. Talolla oli omistaja, yleensä yksityinen henkilö, toisinaan myös yritys tai  yhdistys. Muut asukkaat olivat vuokralaisia. Kyttälän alueella näkyi myös muutamia asunto-osakeyhtiöitä. Niissäkin oli niin paljon vuokralaisia, että nykyisenlaista osakkaiden asumista kerrostalossa ei oikein näkynyt. Asiaa pitää vielä tarkkailla muissa kaupunginosissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti