torstai 17. huhtikuuta 2014

Karmeita pääsiäisjuttuja

Noidat liitetään usein pääsiäiseen. Hiukan vakavampaan noitajuttuun viittasi SVARin uutiskirje, jonka mukaan 19.4 lähtien on SVARin Digitaalisessa tutkijainsalissa vapaasti luettavissa arkistoja, jotka kuuluivat erityistuomioistuimelle nimeltä Trolldomskomissionet för Norrland. Kirjeessä väitetään Torsåkersissa noin viidesosan ja Dalsissa liki puolet naisista teloitetun noitina. Ajankohta oli 1670-luku. Kuulostaa hurjalta.

Sitten pari lehtijuttua kotimaasta. Ne on julkaissut Mikkeli-lehti 23.3.1898. Niissäkin aihe on vakava, peräti maailmanloppu. Voimme kuitenkin suhtautua asiaan hiukan kepeämmin, nimittäin tiedämmehän, ettei maapallomme vielä tuolloin kohdannut matkansa päätä.
"Sydän kipeäksi maailmalopun pelosta. Erään Mikkelin pitäjäläisen emännän sydän on kaiken talvea ollut kipeänä maailman lopun pelosta. Parannusta etsiessään oli hän valittanut, että syksyllä, kun sai lukea eräästä kirjasta,  että tämä matoinen maailma loppuu pääsiäisen aikana, tuli hänen sydämensä kipeäksi, eikä ottanut paratakseen vaikka käwi papiltakin kysymässä ja se lohdutti häntä, ettei siitä päiwästä kukaan tiedä. Samasta syystä on eukko jättänyt sarankin tänä talwena tekemättä, sillä eihän siinä kuumuudessa niin lämmintä waatetta tarwitse. Eukkoa woimme toistaiseksi lohduttaa sillä tiedolla, että katekeetta Wakaa ja vielä wakawammatkin henkilöt owat päättäneet siirtää maailman lopun wielä kaksikymmentä wuotta eteen päin."
"Maailmalopun ennustusten mukaan arwelewat eräät Säämingin ukot tulewan jo ensi Pääsiäisenä. Merkkinä siitä on heidän mielestään tämä talwikin, joka heistä on ollut niin kummallinen."
Mikähän maailmalopun odottelu savolaisia villitsi pääsiäisen aikaan 1898? Enpä muista tuollaisesta ennen kuulleenikaan.

Anneli pitää pienen tauon ja palaa blogiteksteihin  pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Toivotan kaikille lukijoille oikein aurinkoista pääsiäisaikaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti