keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

"Muuttaneita" ja muuttaneita

Olen tässä seuraillut melko vilkasliikkeisten veljesten reittejä. He työskentelivät renkeinä taloissa ja ilmeisesti heillä oli tapana vaihtaa työpaikkaa kerran vuodessa. Eihän siinä muuten mitään, mutta samalla vaihtui monesti seurakuntakin. Mouhijärveltä Suoniemelle ja seuraavana vuonna takaisin. Kun sitten kartasta katsoo muuttomatkoja, huomaa, että kyse oli vain muutamasta kilometristä. Seurakuntien raja nyt vain sattui kulkemaan siinä kylien välissä. Riittääpähän sukututkijalla työtä, kun pitää lisäksi selata muuttaneiden luetteloita. Olen sentään muistanut, että merkintä "till Karcku" tarkoittaa usein juuri Suoniemelle menoa. Toki Mouhijärveltä Karkkuunkin muutettiin. 

Veljekset liikkuivat 1800-luvun puolella, ajalla, jolta on jo olemassa kohtuullisen hyvät muuttaneiden luettelot. Kyllä edelliselläkin vuosisadalla muutettiin. Samalla tavalla mentiin naapurikylään palvelukseen, mikä kannattaa muistaa, jos tutkittava näyttää katoavan ihan kokonaan. Mutta liikuttiin kaemmaksikin. Turkuun meno näkyy suhteellisen usein rippikirjoissa. Viimeksi kohtasin merkinnän erään sittemmin Viljakkalassa räätälinä toimineen kohdalla. Olisiko oppia pitänyt lähteä hakemaan Turusta saakka 1700-luvun alkupuoliskolla? Näitä Turkuun muuttaneita en ole kuitenkaan yrittänyt kaupungista etsiä. Mieleen tulee vertaus neulasta ja heinäsuovasta. Tosin minulla on mielikuva, että Turun maakunta-arkistossa on aakkosellinen henkikirjakortisto Turusta. Sitä en muista, kuinka pitkän ajanjakson se kattaa. Ja mahtaako siihen olla kaikkia mestarien oppipoikia kirjattu? Toivottavasti kortisto digitoidaan jossain vaiheessa.

Räätäli työssään Gustav Laerumin piirroksessa, joka liittyy Ruotsin ja Norjan unioniin. Aiheesta tarkemmin wikipediassa.

Muuttaneiden luetteloita on pidetty hyvin monenlaisella tarkkuudella. Äsken katsoin, että "nybygg. Hanhijärvi pig Maria" on muuttanut 1830 Viljakkalasta Pirkkalaan. Ei kovin informatiivista, mutta on riittänyt pienen seurakunnan papille. Joskus taas luetteloon on kirjattu samat tiedot, mitä muuttokirjassakin on ollut. Tietoa löytyy syntymäajoista ja -paikoista, lukutaidosta, kristinopin tuntemuksesta, rokottamisesta ja siviilisäädystä. Kun nyt saisi tuon Marian kiinni jostakin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti