perjantai 11. huhtikuuta 2014

Maakirjakartta Mouhijärven Selkeeltä

En ole mikään vanhojen karttojen asiantuntija, mutta katselen niitä kyllä mielelläni. Kun syksyllä tutkin erään tuttavani sukua, löytyi vanha 1600-luvun kartta siitä kylästä, jossa hänen sukuaan tuolloin oli asunut. Hänen sukunsa (silloinen) tila näkyi kartalla. Olenkin siitä lähtien seurannut maakirjakarttojen digitointia siinä toivossa, että myös oman sukuni asuttamia tiloja niiltä löytyisi. Toistaiseksi ei ole tärpännyt. Nyt huomasin, että Mouhijärven Selkeen alueen kartta on digitoitu hiljattain. Vaikka sukuani ei ole tiettävästi koskaan Selkeellä asunutkaan, on Mouhijärven rippikirjoja tullut sen verran selatuksi, että vanhaa, hienoa karttaa oli pakko vilkaista. Maakirjakartoista tietoa löytyy esimerkiksi arkistolaitoksen Portista. Selkeen tilan vaiheista on kerrottu Mouhijärvi-seuran sivuilla

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24685443
 Lähde: Digitaaliarkisto


Kartta on viitenä eri kuvana Digitaaliarkistossa. Selaaminen kannattaa aloittaa tuosta yläpuolella olevasta kuvasta, jota on helppo verrata esimerkiksi Kansalaisen karttapaikan tarjoamaan karttaan. Sekä Selkee että Mouhijärven vanhan kirkon paikka näkyvät kummallakin kartalla. Höynelän kylä lienee Hyynilä, jonka talot ovat kartalla yhtenä ryppäänä. Myös Eskolaa näkyy kartalla. Tarkempia selityksiä voi etsiä kuviin kirjoitetusta selitystekstistä. Numerointi viitannee paitsi tilan ja torppien maihin myös Selkeen rajojen pyykitykseen, jota teksti ymmärtääkseni selvittää tarkemmin. 

Kartta on päivätty vuodelle 1684. En ole aiemmin tiennyt, että Selkeen torpat olivat noin vanhoja. Toki vuodesta 1748 alkava ensimmäinen rippikirjakin tuntee niitä jo 11 kappaletta. Kartta näyttää nimeävän Kuusenojan, Kapakan, Lähteen, Kopalaisen (Kaupulainen), Hiitun, Makkosen ja Jyrän. Myös torpparit on merkitty. Lisäksi mukana on pari ilmeisesti sotilaille kuulunutta taloa. Ainakin Kuusenoja, Kapakka, Kopalainen ja Hiitu olivat pitkäikäisiä torppia. Niissä oli asukkaita vielä 1800-luvun lopussa. Monen monta perhettä on siis ehtinyt niissä asustaa. Ehkä jonkun torpparin jälkipolvet huomaavat lähteä kartan perusteella etsimään esivanhempiensa asuinpaikkaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti