tiistai 1. huhtikuuta 2014

Kotimaan lehdet siirtolaislähteenä?

"Noin yhden engl. peninkulman päässä Sudbury nimisestä kauppalasta, Ontarion maakunnassa, Kanadassa, on hietakumpu, jossa lepää kuudentoista suomalaisen maalliset jäännökset. Ensimmäinen suomalainen, joka tähän hautausmaaksi siunaamattomaan kumpuun "Canadian Pasific" rautatien rakennuksen aikana vuonna 1884 haudattiin, oli Kyröstä kotosin ja nimeltään Jaakoppi Mattson." Näin kertoo Uusi Suometar 24.6.1891. Juttu jatkuu vielä maininnalla, että kolme haudatuista oli kuollut niin ikään rautatien rakentamisen aikana ja loput olivat läheiseltä kaivosalueelta peräisin. Muiden nimiä ei kuitenkaan ilmoitettu.

Selasin uusinta Genos-lehteä. Sen teemana oli siirtolaisuus. Yhtenä lähteenä siirtolaisten vaiheiden selvittämiseksi siinä mainittiin kotimaan lehdet. Jouduin toteamaan, että olin kyllä löytänyt tiedon kahdenkin tutkimani siirtolaisen kuolemasta Kanadassa muistaakseni Kansan Lehdestä ja joskus olin lukenut onnettomuusuutisia Atlantin takaa ja tainnut yhtä sellaista referoidakin blogitekstissäni. En kuitenkaan ole koskaan aiemmin hakenut  Amerikkaan muuttaneista järjestelmällisesti tietoa kotimaan lehdistä.

Kuvituksena S/S Titania wikimediasta


Siispä testaamaan. Ongelmana on, että etsimäni nimet ovat kovin tavallisia. Niistä löytyy osumia jo Suomestakin enemmän kuin jaksaa tarkistaa. Pakko on siis laittaa mukaan joitakin rajaavia sanoja. Kanada tai Yhdysvallat jättää vielä aika paljon valinnan varaa, jos nyt sattuu vaikka jotain Mäki-nimistä henkilöä hakemaan. Helpompaa on, jos tietää henkilön asuinpaikan kaupungin tarkkuudella. Tällä kertaa en löytänyt lisätietoa. Huomasin kuitenkin, että suomalaisten asuttamista paikoista oli melko paljon juttuja. Myös siirtolaisten nimiä oli niissä mainittu. Jollakin voi siis hyvinkin tärpätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti