sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Pirkkalan henkikirjojen parissa

Kun kerran rupesin vuoden 1910 henkikirjoja tutkimaan, päätin katsoa nyös Pirkkalan puolta. Tuohon aikaan Pispala, Rahola, Villilä ja Kaarila kuuluivat vielä Pirkkalaan. Tampereen lisäksi myös Nokia kiinnosti, sinnekin on sukua muuttanut vuosisadan vaihteen aikaan. Ensin mokasin. Hain kiireellä esille Nokian ja Pispalan, kylät kun on laitettu aakkosjärjestykseen. Vasta hiukan myöhemmin rupesin ihmettelemään, missä aakkosten alkupään kylät oikein olivat. Kirjaa sidottaessa on ilmeisesti tullut virhe. Lempäälän henkikirja katkeaa kesken ja Pirkkala alkaa muistaakseni K-kirjaimen kohdalta. Lempäälän loppuosa ja Pirkkalan alkuosa pitää etsiä kirjan lopusta.

Pispalasta ei meinannut sukua löytyä, mutta kun tajusin katsoa myös Hyhkyä, alkoi tuttuja nimiä tulla esiin. Jos nyt oikein muistan, Hyhkyn alue on Ala-Pispalaa tai niin sen ainakin itse miellän. Paikalliset korjatkoot. Aikanaan se kuitenkin oli oma kylänsä, jonka talojen maille oli syntynyt vuokratonteille suunnilleen saman verran asutusta kuin varsinaiseen Pispalan kyläänkin. Tamperetta tutkivien ehkä kannattaa vilkaista myös Rahola, Villilä ja Kaarila sekä rautatien alue, vaikka kolme ensin mainittua näyttivät olevan vielä melko maaseutumaista asutusta.

Kuvituksena näkymä Pispalasta. Lähde: wikimedia


Nokian kohdalla kannattaa muistaa paitsi varsinainen Nokian teollisuustaajama, myös Kankaantaan, Wiikin ja Penttilän alueet. Kaikilla oli vuokratonteilla asumassa teollisuustyöväestöä. Kaikilta näiltä alueilta löytyi sukua. Pieniä lisätietoja, mutta kuitenkin arvokkaita. Yhdelle sukulaiselle etsin sitten puolison, kun tiesin, että he luultavasti tulivat Nokialle Tottijärveltä. Sen sijaan Ylöjärven vihittyjen tai kuulutettujen luettelot eivät yllä niin pitkälle, että sieltä Nokialle tulleen sukulaisen vaimon tiedot löytyisivät. 

Kartan käyttöä henkikirjoja tutkiessa suosittelen lämpimästi varsinkin sellaiselle, jolla ei ole paikallistuntemusta. Vanha kartta kylänrajoineen tarjoaisi parhaan avun, mutta nykyaikaisestakin on hyötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti