perjantai 24. toukokuuta 2013

Annan uusi avioliitto

Jokin aika takaperin kerroin Anna Matintyttärestä, jonka ensimmäinen avioliitto jäi kovin lyhyeksi. Mitä siis tapahtui torpanpojan leskelle? Lähteenmäen torppaan hän ei jäänyt, vaan lähti piiaksi. Kun leskeksi jääminen tapahtui vuoden lopulla, on mahdollista, että hän palasi vähäksi aikaa kotiinsa Mouhijärvelle ja hankki sieltä käsin piian paikan Hämeenkyrön Parilassa. Rippikirja ei kerro, milloin hän on sinne tullut. Onhan hän voinut mennä suoraankin Parilaan, kyllä kai piika voitiin tällaisessa tapauksessa palkata kesken palvelusvuoden.

Parilassa hän kumminkin oli palveluksessa, kun hänet lokakuussa 1822 vihittiin Mahnalan Alanen-Okslammin torpparin Heikki Heikinpojan kanssa. Tämä oli Annaa kymmenkunta vuotta vanhempi ja  leski, vaimo Leena oli kuollut joulukuussa 1821. Anna ehti olla leskenä vuoden pitempään. Heikillä oli neljä lasta, Anna oli lapseton. Anna muutti emännäksi torppaan. Kuten ensimmäisen avioliiton kohdalla jää nytkin miettimään, miten lesket toisensa löysivät. Välimatkaa oli ainakin 20 kilometriä. Jos nimittäin karttaa oikein katsoin, Alanen-Okslammi on sijainnut (ehkä vieläkin sijaitsee) aivan Hämeenkyrön ja Nokian (silloin Pirkkalan) rajalla. Olisiko käytetty puhemiestä?

Vihittyjen luettelo ei kerro, missä Heikki ja Anna vihittiin. Näin juhlavasti ei kumminkaan ajeltu. Kruunuhäät Ilmajoella 1955. Kuvaaja tuntematon. Lähde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grey_Bismark.jpg

Niin alkoi Annan elämä sujua tavalliseen torpparitapaan. Hän sai Heikin kanssa pojan ja kolme tytärtä. Heikin vanhin poika ensimmäisestä avioliitosta rupesi aikanaan torppariksi. Anna ja Heikki elelivät torpassa vanhuksina kuolemaansa saakka. Anna kohtasi matkansa pään 1846 ja Heikki 1849. Annan kuolinsyy oli kurkkutauti, Heikki kuoli keuhkotautiin. Tyttäristä yksi kuoli vain 21-vuotiaana. Toinen tytär ja poika muuttivat Ylöjärvelle. Kolmas tyttäristä muutti vanhempiensa kuoleman jälkeen Mouhijärvelle. Torppaa kutsuttiin myöhemmin pelkästään Alaseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti