torstai 2. toukokuuta 2013

Kaksi Kaarinaa

Rupesin varmentamaan Tyrvään sukujuuriani, joissa oli eräitä syntymä-, vihki- ja kuolinaikoja jäänyt joko rippikirjan tai Hiskin varaan. Olin ne kerännyt ajatellen lainaavani jossain vaiheessa mikrofilmit, sitten olin ryhtynyt odottamaan luetteloiden digitointia. No, nyt nuo luettelot löytyvät Digitaaliarkistosta. Ehkä ovat olleet siellä jo hyvän aikaa. Siitä on nimittäin jo kauan, kun viimeksi näitä tyrvääläisiä katselin.

Tyrvään Liuhalan kylän Rekolan talon Kerttu-emäntä kuoli 1698. Sipi-isäntä oli leskenä kahdeksan vuotta, mutta avioitui vanhoilla päivillään 1706 Kiikan Haapaniemestä tulleen Kaarina Martintyttären kanssa. Kaarina lienee ollut tuolloin alle 40-vuotias, koska perheeseen syntyi ensin Maria-tytär 1707 ja 1712 vielä Paavo, joka tosin kuoli pienenä. Kaarinan syntymäaika ei käy ilmi Tyrvään rippikirjoista. Rekolassa hän on vuoteen 1713, mahdollisesti vuoteen 1715. Sipi kuoli 1712. Rippikirjasta ei käy ilmi, minne Kaarina Rekolasta siirtyi eikä Hiskikään löydä sopivaa uutta avioliittoa. Takaisin Kiikkaan hän ei näyttäisi palanneen.

Saman talon vävy Erkki Erkinpoika menetti vaimonsa Vappu Sipintyttären 1711. Heti seuraavana vuonna hän avioitui uudestaan. Puoliso oli samalla kylällä piikana ollut Kaarina Martintytär. Tämänkään syntymävuotta ei näy rippikirjassa. Kun hän kuoli 1743 - oltuaan yhdeksän vuotta leskenä - hänet merkittiin yli 60-vuotiaaksi. Hän olisi siis syntynyt ennen vuotta 1683.

Tuo nimien samankaltaisuus on hämäävää. Hetken kävi mielessä, että Erkki Erkinpoika oli avioitunut appensa toisen puolison kanssa. Niin ei kuitenkaan näyttäisi tapahtuneen. Sipi haudattiin 18.5.1712. Erkki solmi uuden avioliiton 1.6.1712. Laki tuskin salli näin nopeaa uudelleenavioitumista. Lisäksi Maria Sipintytärtä ei enää näy talossa vuoden 1717 merkinnöissä. Varmasti hän olisi asunut yhdessä äitinsä kanssa. Meillä täytyy siis olla kaksi Kaarinaa, joista toinen häipyy jäljettömiin.

Maisema Tyrväältä. Lähde: SA-kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti