tiistai 14. toukokuuta 2013

Lyhyt avioliitto

Anna Matintytär syntyi 1796 Mouhijärvellä Vähä-Nyppelin talossa, jota varsinkin aiemmin oli sanottu myös Marttilaksi.  Isä-Matilla ja äiti-Vapulla oli kaikkiaan yhdeksän lasta, joista Anna oli keskimmäinen. Lapsista neljä kuoli pieninä. Työtä talossa varmaan riitti myös Annalle, joka oli ainoa aikuiseksi elänyt tyttö. Pikkulapsia oli talossa vuoteen 1809, jolloin nuorimmainen Taavetti kuoli. Isännäksi tulleelle Matti-veljelle alkoi syntyä lapsia 1812.

Anna avioitui vuoden 1820 heinäkuussa. Puoliso oli torpan poika Matti Matinpoika Lähteenmäki Hämeenkyrön Kaipiosta. Matti oli myös syntynyt vuonna 1796. Emme tiedä, löysivätkö nuoret toisensa puhemiehen välityksellä - kuulutettujen luetteloa ei tuolta ajalta ole - vai tapasivatko jossain ja mieltyivät toisiinsa. Hääjuhlat kuitenkin lienee Vähä-Nyppelillä pidetty, koska vihkitiedot kertovat Annan olleen juhla-asuisena. Anna muutti häiden jälkeen Lähteenmäkeen.

Lähde:http://pixabay.com/fi/trilogia-kolmen-ristin-puinen-risti-68582/Avioliitto jäi lyhyeksi. Matti Matinpoika kuoli marraskuun alussa 1820 puukotuksen seurauksena. Perillistä ei seurakunnan rippikirjaan ole merkitty, tosin sitä on muutenkin pidetty niukanpuoleisin tiedoin, ainakin mitä muuttoihin tulee. Puukotuksesta varmasti on lisätietoa tuomiopöytäkirjoissa. Niiden digitointia odottelen innokkaasti. Jos veikata pitäisi, niin humalaisten keskinäisistä välien selvittelystä on ollut kyse.

Millainen lienee kuolleen pojan vaimon asema ollut torpassa tuon jälkeen?Jos hänelle ei syntynyt lasta, hänen varmaan haluttiin lähtevän torpasta, varsinkin kun uudeksi torppariksi tuli vanhan vävy. Näytettiinkö hänelle kylmästi ovea vai pyrittiinkö löytämään uusi aviomies? Yksinkertaisinta oli lähteä piikomaan jonnekin. Annan kohtalosta joskus myöhemmin lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti